Ledare

Medvind för Obama

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Det gäller att dra fördel av den progressiva våg som sveper över USA.

Oväntat stöd Republikanernas förre utrikesminister Colin Powell vill se Barack Obama som USA:s näste president. Powell tar därmed definitivt avstånd från den väg USA valt under Bush.
Oväntat stöd Republikanernas förre utrikesminister Colin Powell vill se Barack Obama som USA:s näste president. Powell tar därmed definitivt avstånd från den väg USA valt under Bush.

20 OkTOBER 2008. John McCain sliter för att inte helt tappa fotfästet i den amerikanska valrörelsen. Han ligger under i alla opinionsmätningar. Inget hans kampanj tar sig för ger det nödvändiga lyftet.

Gårdagens besked att den förre republikanske utrikesministern Colin Powell backar upp Obama är ytterligare ett bakslag för McCain. Genom sitt beslut tar Powell definitivt avstånd från den väg USA valt under Bush. Nu blir det ännu svårare att trovärdigt varna för Obamas bristande utrikespolitiska meriter.

Platt fall för McCain.

Det är visserligen mer än två veckor kvar till valdagen, och om inget oförutsett inträffar kommer Obama bli USA:s näste president. Det är förstås ett väldigt steg.

För bara fyra år sedan trodde Bushs chefsstrateg Karl Rove att de vunnit närmast evig högermajoritet i amerikansk politik. Republikanerna styrde både kongressen och Vita huset. Demokraterna var slagna.

Missnöje med kriget

Men den usla ekonomiska utvecklingen och missnöjet med kriget i Irak blev för starkt. Finanskrisen slog in den sista spiken i kistan.

Nu måste Europas länder, och inte minst socialdemokratin, planera för en ny strategi.

Kritiken mot kriget och

USA:s roll som enda supermakt får inte upphöra, men det är självklart att förutsättningarna blir andra med en president som redan från början var emot anfallet mot Irak.

Det gäller nu att dra fördel av den progressiva våg som sveper över USA. Möjligheten att knyta allianser för att reglera finansmarknaderna och hitta en ny balans i världsekonomin är bättre än på länge.

Fast först måste Obama förstås vinna valet.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Internationell politik

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Internationell politik