Ledare

Samarbetet räckte knappt en förmiddag

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

GÖTEBORG. Klockan halv åtta på morgonen svischade Laxå förbi i mörkret utanför tågfönstret. Socialdemokraterna och miljöpartiet hade kallat till pressträff i vagn två. Peter Eriksson sov i sin stol.

I går inledde det rödgröna regeringsalternativet sin resa genom Sverige.

– Det här är ingen pr-turné, sa Mona Sahlin när tåget anlände till Göteborg.

Ingen sa emot henne. Det fanns inget för fotograferna att fotografera och knappt något för journalisterna att rapportera om. Partiledarnas möte med fackliga företrädare från Volvo och partikamrater från Göteborg skedde bakom stängda dörrar. På en presskonferens presenterades ett paket för att möta vågen av varsel. Innehållet var hämtat ur de båda partiernas budgetar och de var precis lika eniga och oeniga som tidigare.

Vad är då syftet med turnén? Kanske just så internt som det verkade i går.

Tre stopp ska ta de gröna språkrören till de misstroende socialdemokratiska leden i Göteborg, Skåne och Norrbotten. Så kan Sahlin förankra samarbetet och samtidigt ge miljöpartisterna en lektion om socialdemokratisk facklig vänster.

Göteborg styrs av socialdemokraterna och miljöpartiet – vänsterpartiet lämnade samarbetet efter ett bråk om en skattesänkning för ett och ett halvt år sedan. Sedan dess är den styrande koalitionen i minoritet.

– Det är ett bekymmer. Vi vet ju aldrig var vi har vänsterpartiet, säger Göran Johansson (s) kommunalråd i Göteborg.

Bara tanken på att hamna i en liknande sits, som samarbetsregering i minoritet, borde få socialdemokraterna och miljöpartiet att öka sina ansträngningar för att få med vänsterpartiet.

Enligt ett pressutskick ska oppositionen ”göra ett allvarligt försök att klargöra var vänsterpartiet nu står i synen på de budgetregler som infördes efter den förra ekonomiska krisen på 1990-talet”. Den formuleringskonsten väcker inte hopp om någon snabb lösning.

Hoppas gör däremot många av oppositionens väljare. Enligt en opinionsundersökning publicerad i LO-tidningen är stödet för en tvåpartiregering svagt. De flesta av vänsterblockets väljare vill ha en regering där såväl socialdemokrater, miljöpartister och vänsterpartister ingår.

Vid lunch i går splittrades det rödgröna alternativet. Språkrören tog spårvagnen till Chalmers tekniska högskola och Mona Sahlin åkte ensam till en industrikonferens på SKF:s verkstadsklubb.

Det var synd. När företrädare för bilindustrin och fackligt aktiva socialdemokrater samlas under tungt röda fanor och Amelintavlor kan samsynen ibland bli lite för stor. Just där hade miljöpartisterna behövts. Det hade dessutom varit en utmaning värdig en partiledare och två språkrör som vill bilda regering.

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Joakim Jakobsson

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Joakim Jakobsson