ÅSIKT

Ett riskfyllt val

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Minst 18 människor dödades i går i Irak, dagen före parlamentsvalet. Den här vallokalen i staden al-Soqrat, norr om Bagdad, attackerades.
LEDARE

Valet i Irak har organiserats i ett samhälle som i praktiken befinner sig i krig. Under de senaste veckorna har rebellgrupper utfört över hundra attentat om dagen. Flerparten av alla sunnimuslimska partier har hotat med att bojkotta valet. De som ändå tänker rösta hotas med döden.

Samtidigt, i USA, har president Bush bett kongressen om ytterligare 80 miljarder dollar åt ockupationsstyrkorna. Ockupationsmakten blir kvar på obestämd tid. Inte något tecken på att läget i Irak håller på att stabiliseras.

Förutsättningarna för att hålla ett fungerande val under sådana omständigheter är usla. Ändå kan valprocessen bli ett steg framåt. Folket i Irak har möjlighet att göra sin röst hörd och välja ett eget parlament. I Sverige har över 31?000 röstberättigade exilirakier registrerat sig.

Tror på ökat våld

Den avgörande frågan är vad som händer efter valet. I torsdagens Aftonbladet rapporterade journalisten Urban Hamid om hur befolkningen i Irak rustar sig på samma sätt som inför USA:s invasion på våren 2003. De hoppas på fred, men tror på ökat våld.

Det parlament som väljs i dag har som främsta uppgift att skriva en ny konstitution. En grundlag som löser maktfrågorna i städer som Kirkuk och Mosul och garanterar att de tre stora befolkningsgrupperna kan leva tillsammans i fred. Med självstyre för provinserna och respekt för centralmakten i Bagdad.

Risk för inbördeskrig

Dagens våld skulle kunna övergå till ett öppet inbördeskrig om parlamentet misslyckas med den uppgiften.

Hittills har USA:s alla förutsägelser om utvecklingen i Irak gått om intet. Själva kriget byggde på en lögn om massförstörelsevapen. Den snabba segern blev i praktiken ett segdraget krig mot gerillagrupper. al-Qaida, utan kontakter med Saddam-regimen före kriget, har nu etablerat sig i landet.

Ockupationsmaktens närvaro blir allt tydligare en del av problemet. När valet är avklarat finns det ingen ursäkt för krigskoalitionen att inte sätta upp ett datum för sin reträtt. USA och Storbritannien bör klart deklarera att man inte tänker behålla några militärbaser i landet.

Nu regeras Irak, oberoende av valutgången, på USA:s bajonetter. Knappast någon bra förutsättning för en förtroendefull fredsprocess.

Vidare måste FN få en tydligare roll, både för säkerheten och återuppbyggnaden. Med en sådan struktur i botten skulle dagens val i Irak kunna bli det första steget mot en verklig demokrati. Alternativen förskräcker.

JB