Mejla

Jonna Sima

Högern drömmer om undergivna kvinnor

DN:s huskvinna gör Steve Bannon glad

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Steve Bannon kramar Giorgia Meloni, ledare för postfascistiska partiet Italiens bröder, i Rom den 22 september.
Steve Bannon kramar Giorgia Meloni, ledare för postfascistiska partiet Italiens bröder, i Rom den 22 september.

LEDARE

Nyligen presenterade LO en rapport om svenskt arbetsmiljöarbete. Den visar att kvinnor i arbetaryrken har betalat det högsta priset för ett förändrat arbetsliv med fler osäkra och tidsbegränsade anställningar.

Att klass och kön hänger ihop blev tydligt under Metoo-vågen. Även om kvinnor på alla nivåer i samhället kunde vittna om obehagliga erfarenheter från arbetslivet är det kvinnorna som jobbar i handeln, på krogen eller som städare som löper störst risk för att bli utsatta för sexuella övergrepp.
Under höstens val blev svenskarna även påminda om att nykonservativa vindar blåser. Sverigedemokraterna vill inskränka aborträtten och Kristdemokraterna vill avskaffa pappamånader och tycker genusvetenskap är trams.
I land efter land runt om i världen gör nationalismen, rasismen och konservatismen landvinningar. Invandrare och kvinnors rättigheter är de främsta måltavlorna.
Trots utvecklingen kan man numera även bland vanligtvis liberalt sinnade höra att feminismen gått för långt.

Drömmer om att vara en ”huskvinna”

"Varför är det så fel att som kvinna vilja vara behaglig?". Frågan ställdes av journalisten Greta Thurfjell i en artikel publicerad i DN Kultur i helgen. Hon skriver om sin egen och andra unga kvinnors nya lockelse till konservatismen.

Ja, resonemanget är infantilt, elitistiskt och renons på klassanalys. Men artikeln bör ändå tas på allvar.

Greta Thurfjell är 24 år och har ingen osäker anställning. Hon har en fast tjänst på Dagens Nyheters kulturredaktion, en position som upplevs som näst intill ouppnåelig för svenska kulturskribenter.
Men inte för Greta Thurfjell.
Tvärtom har det nästan varit "genant lite motstånd" att nå den positionen. Det säger hon i en intervju på Journalistförbundets hemsida där hennes hennes yrkesbana beskrivs: "Direkt efter gymnasiet ville Greta Thurfjell jobba på Nöjesguiden, och då fick hon det. Sedan ville hon jobba på DN Kultur, och det gick också vägen. Trots att hon missade jobbintervjun med kulturcheferna."
I sin artikel i helgen beskriver hon lockelsen till konservatismen som förbjuden. Och trendigt cool. Feminister och aktivister som Aftonbladets krönikör Linnéa Claeson och Stina Wollter är inte coola. De är "ute" och småstadstöntiga, förklarar hon för läsaren.

Steve Bannon: Ser en kommande kollision

Ja, resonemanget är infantilt, elitistiskt och renons på klassanalys. Men artikeln bör ändå tas på allvar. Den visar nämligen på en normalisering av de nya reaktionära strömningarna. Åsikterna beskrivs till och med som coola och trendiga för unga tjejer. Det är faktiskt inte något löjligt och skitsamma utan exakt det som är målet för en person som den högerextremistiska demagogen Steve Bannon, tidigare chefsstrateg för Donald Trump. Han har sagt att det är en ära att kallas rasist och har under året rest runt i Europa och eldat på högerextrema rörelser.

Bannon har flera gånger uttryckt att det är just kvinnorättsrörelsen som är det största hotet mot den patriarkala samhällsordningen. Han har till och med liknat kampen vid franska revolutionen.
– Jag ser en kommande kollision med den populistiska nationalismen som vill bevara samhällets traditionella struktur, sa han i en intervju med DN tidigare i år.

Kvinnor som hatar kvinnor

Greta Thurfjell skriver att hon drömmer om att vara en "huskvinna". Det är ett påhittat ord som anspelar på det rasistiska tillmälet "husneger", alltså en svart person som är en nyttig idiot, ett slags "rasförrädare".

Huskvinnan är i stället en könsförrädare. Någon som är undergiven och behagar männen och tycker det känns "uppfriskande" att säga att hon hatar andra tjejer.
Att använda ett ord med en politiskt inkorrekta klang kan kanske kännas kittlande för stunden.

Men i grund och botten handlar det om politik som kan få långsiktiga konsekvenser. Steve Bannon och hans svenska apologeter applåderar säkert belåtet.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Bimbon som sätter könskampen på plast

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Feminism

Metoo

Sexualbrott

Sociala medier

Rasism