Mejla

Somar Al Naher

Friggebod löser bostadsbristen

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna vill lösa bostadsbristen i Sverige med hjälp av friggebodar. Ja du läste rätt.

Finansministern Anders Borg berät­tade stolt i en intervju i Expressen att ­Moderaterna beslutat att tillåta byggnation av större friggebodar. Det, menar han, är en lösning som ska generera fler bostäder för den yngre generationen. Uppemot 15 000 nya friggebodar över ­hela landet kan vi förvänta oss.  Det kommer dock inte att täcka in de 288 900 unga som saknar bostad. Här kommer därför fler förslag som komplement.

✓ Tält

Tält är en väv- och ramverkskonstruktion. Det finns allt från militär- till cirkustält att välja ­mellan. Det sistnämnde ­alternativet ska dock användas med en viss försiktighet eftersom det kan riskera att få ungdomarna att känna sig som cirkusapor.

Fördelarna är många. Det är väldigt ­billigt att sätta upp ett tält jämfört med att bygga riktiga lägenheter. Dessutom skulle förslaget kunna leda till ett året-runt-Roskilde.

✓ Husvagnar

Den svenska regeringen har lånat många politiska idéer från USA. Kanske skulle husvagnsbyarna, så kallade ­”trailer parks”, kunna vara ytterligare ett alternativ att titta närmare på. Hit kan sam­hället förskjuta de allra fattigaste. Byarna skulle kunna vara på mark som ingen annan vill ha. På så sätt kan kommunerna både dra in pengar via hyra och ­lösa bostadsbristen.

✓ Skjul

Ett skjul är liten enkel byggnad som ­ofta används för förvaring av exempelvis trädgårdsredskap. Flera skjul i städernas ytterkanter skulle kunna bilda gigan­tiska kåkstäder. Fördelen är att man inte ­behöver dra elledningar, vatten och ­avlopp. Ett riktigt prisvärt alternativ för en regering som siktar på att sänka skatten lite till.

avSomar Al Naher

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM