Friggebod löser bostadsbristen

Moderaterna vill lösa bostadsbristen i Sverige med hjälp av friggebodar. Ja du läste rätt.

Finansministern Anders Borg berät­tade stolt i en intervju i Expressen att ­Moderaterna beslutat att tillåta byggnation av större friggebodar. Det, menar han, är en lösning som ska generera fler bostäder för den yngre generationen. Uppemot 15 000 nya friggebodar över ­hela landet kan vi förvänta oss.  Det kommer dock inte att täcka in de 288 900 unga som saknar bostad. Här kommer därför fler förslag som komplement.

Tält

Tält är en väv- och ramverkskonstruktion. Det finns allt från militär- till cirkustält att välja ­mellan. Det sistnämnde ­alternativet ska dock användas med en viss försiktighet eftersom det kan riskera att få ungdomarna att känna sig som cirkusapor.

Fördelarna är många. Det är väldigt ­billigt att sätta upp ett tält jämfört med att bygga riktiga lägenheter. Dessutom skulle förslaget kunna leda till ett året-runt-Roskilde.

Husvagnar

Den svenska regeringen har lånat många politiska idéer från USA. Kanske skulle husvagnsbyarna, så kallade ­”trailer parks”, kunna vara ytterligare ett alternativ att titta närmare på. Hit kan sam­hället förskjuta de allra fattigaste. Byarna skulle kunna vara på mark som ingen annan vill ha. På så sätt kan kommunerna både dra in pengar via hyra och ­lösa bostadsbristen.

Skjul

Ett skjul är liten enkel byggnad som ­ofta används för förvaring av exempelvis trädgårdsredskap. Flera skjul i städernas ytterkanter skulle kunna bilda gigan­tiska kåkstäder. Fördelen är att man inte ­behöver dra elledningar, vatten och ­avlopp. Ett riktigt prisvärt alternativ för en regering som siktar på att sänka skatten lite till.

Följ ämnen i artikeln