Reinfeldt kör med en oduglig taktik

Ordet ”regeringsduglighet” måste vara politikens just nu mest utslitna. Journalister, opinionsbildare och politiker använder det så ofta så det låter som om någon satt en skiva på repeat.

Kanske beror det på att Moderaterna har gjort det till sin viktigaste valfråga – vem som är bäst på att regera.

Håller väljarna med om det? Nej, inte alls. Barnens utbildning, vården och jobben är det som folk bryr sig mest om.

Det är bekymmersamt för Moderaterna. För just i dessa frågor anser väljarna att motståndarna Socialdemokraterna har den bästa politiken.

Fredrik Reinfeldt vill därför i sådan liten utsträckning som möjligt att årets valrörelse ska handla som dessa sakpolitiska frågor.

Moderaternas strategi går därför ut på att prata om ledarskap. Fredrik Reinfeldts ledarskap.

Och det är här som regeringsduglighet kommer in i bilden. Det är ett begrepp som ska få oss att tänka på den ledare som bäst kan leda Sverige. Inte vem som har de bästa idéerna eller politiska förslagen. När M säger att man inte kan lita på S – för att de saknar ett regeringsalternativ – är det för att sänka trovärdigheten för S. 

Strategin har gett M två valvinster.

Men nu håller pendeln på att svänga. Undersökningsföretaget Ipsos kom med siffror i går som visar att Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven får högre förtroende än Reinfeldt vad gäller förmågan att bilda majoritet i riksdagen.

Det innebär att väljarna tror att Löfven har större chans att bilda en regering och få igenom sin politik än vad Reinfeldt har.

Det måste göra Moderaterna riktigt nervösa. För vad ska de nu gå till val på om de varken kan hävda att de har en bättre politik eller är mer ”regeringsdugliga”?

Följ ämnen i artikeln