Mejla

Daniel Swedin

Stryp pengarna till Lundsberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Nu stänger elitskolan Lundsberg.
Nu stänger elitskolan Lundsberg.

LEDARE

Den ökända elitskolan Lundsberg stängs. Ja, åtminstone tillfälligt.

Det meddelade Skolverket vid en presskonferens under onsdagseftermiddagen.

Egentligen är det inte så konstigt. Gång efter gång efter gång har Skolinspektionen riktat skarp kritik mot riksinternatet i Värmland.

För snart två år sedan polisanmälde myndigheten Lundsberg efter uppgifter om grova övergrepp. Aftonbladet kunde i höstas avslöja att Skolinspektionen dessutom fått ytterligare uppgifter som inte polisanmälts, men som återfanns i Skolinspektionens tjänsteanteckningar.

Under årens lopp har vi fått lära oss att Lundsberg är synonymt med pennalism, kamratuppfostran och övergrepp.

Men skolan har gång efter gång lovat att vidta åtgärder.

Eleverna skulle slippa att få kvastskaft uppkörda i rumpan. Flickor skulle slippa att utsättas för sexuella övergrepp för att skapa sammanhållning bland pojkarna. Elever ska inte behöva bli sparkade så att de inte kan röra sig.

Så då slapp skolan hotet om vite på 500 000 kronor.

Så kom veckans rapportering om att två elever bränts med strykjärn i samband med en "nollning" på skolan. Och nu har Skolinspektionen fått nog.

Det innebär att skolan stängs från och med i morgon, torsdag. I sex månader ska skolan hållas stängd och myndigheten skickar med skolledningen en kravlista på åtgärder för att kunna driva skolan vidare.

Skolverket meddelar samtidigt regeringen att statsbidragen till skolan ska stoppas.

Innan Lundsberg får öppna igen så bör man se över pengafrågan för alla riksinternat.

De tre svenska riksinternaten – Grennaskolan, Sigtuna humanistiska läroverket och Lundsberg – säger sig erbjuda boende för barn med föräldrar som bor eller arbetar utomlands.

För det får skolorna ett särskilt statsbidrag som är ungefär dubbelt så stort som den vanliga kommunala skolpengen. Dessutom har skolorna ett undantag som gör att man får ta ut terminsavgifter av sina elever - på Lundsberg kostar det ungefär 100 00.

Det är obegripligt och föråldrat.

Det ordinarie skolsystemet och inackorderingstillägget - de pengar man får om man inte kan bo hemma när man studerar - bör kunna klara av att ta emot alla barn. Även om deras föräldrar är diplomater eller jobbar i Londons finanskvarter.

Det är dags att systemet med riksinternat avskaffas. Låt skolorna bli vanliga friskolor som får följa samma lagar och regler som alla andra.

Av: 

Daniel Swedin

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Daniel Swedin