Inga nazister i våra skolor

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

1 av 2
Antirasist Rainar Höss, sonson till Auschwitz-kommendanten Rudolf Höss, i SSU:s antirasistiska EU-valfilm.

19 maj 2014

Nazism

Den andra augusti 1944 mördade nazisterna de sista romerna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau. Ungefär 20 000 människor fördes till gas­kamrarna.

Nästan på dagen 70 år senare börjar valrörelsen i Sverige och Skolverket har bestämt att skolorna ska slå upp portarna för nazistiska Svenskarnas parti.

Svenska staten kommer alltså, med hjälp av skolplikten, att tvinga bland andra romska barn, och judiska barn, att möta nazister.
Vi ringde upp Rainer Höss, sonson till Rudolf Höss som var kommendant i Auschwitz. Han är aktuell i SSU:s EU-valfilm: ”Never forget. To vote.” Målet är att få ungdomar att rösta mot rasism i EU-valet på söndag.

– I Tyskland försöker nazisterna alltid komma in i skolorna. Ungdomar är mer lättpåverkade och sårbara, säger Rainer Höss.

I Auschwitz-Birkenau mördade nazisterna omkring 1,1 miljoner människor, i huvudsak judar.

– Min farfar mördade flera människor i minuten, jag vet vad nazisternas ideologi kan göra. Och jag är rädd att samma krafter nu kommer tillbaka igen, över hela Europa, säger Rainer Höss.

På Twitter svarar Skolverket på frågor om sitt beslut.

En fråga lyder: ”Ni menar alltså ändå att det skulle vara OKEJ att debattera vissa elevers rättigheter i ett klassrum?”

Skolverket svarar:

”Ja, självklart! Det är demokrati.”
De fick senare be om ursäkt men har inte ändrat sig i sak om att släppa in nazister i klassrummen.

En av portalparagraferna i regeringsformen, vår viktigaste grundlag, lyder:

”Den offentliga makten ska utövas med respekt för alla människors lika värde och för den enskilda människans frihet och värdighet.”

För 70 år sedan, den 9 juli 1944, skickade den svenska regeringen Raoul Wallenberg till Budapest. Han delade ut svenska skyddspass och lyckades, mot alla odds, rädda tusentals judar undan förintelsen i Auschwitz till tryggheten i Sverige.

Många som överlevde förintelsen stannade och byggde sig ett nytt liv här. Men 70 år är lång tid, snart är alla som minns borta. Men deras ättlingar lever och många går i den svenska skolan. Snart kommer den offentliga makten att tvinga dem att träffa sin lokala nazist.

– Om jag var rektor skulle jag inte acceptera att släppa in nazister i skolan. Inte om jag var lärare eller elev heller, säger Rainer Höss.
Enligt Skolverket ska nazisterna behandlas precis som andra partier. Det är befängt.

Nazisternas ideologi bygger på att vissa människor i Sverige i praktiken saknar existens­berättigande.

Enligt Säpo var nazister misstänkta för 14 politiska mord, dråp och liknade brott mellan 1999 och 2009. De misstänkta för knivattacken i Malmö den 8 mars kommer från just Svenskarnas parti.

Enligt Expo ser vi nu den största nazistiska mobiliseringen sedan andra världskriget.

Vårt svar kan inte vara naivitet.

Anders Lindberg

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN