Israel har fel om Iranavtal

Publicerad 2013-11-24

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Iranavtalet är ett viktigt steg för ökad stabilitet i mellanöstern.

Iran och sex av världens stormakter har kommit överens om landets framtida kärnprogram. Samtalen i Genève har bland annat utmynnat i att sanktionerna delvis kommer att hävas under sex månader.

I utbyte ska landet stoppa produktionen av höganrikat uran och tillåta internationell övervakning.

Israels högerregering kallar detta för "ett historiskt misstag", men i övrigt välkomnas avtalet världen över.

Framgång för diplomatin

Internationella atomenergiorganet (IAEA) har en viktig roll i att övervaka att avtalet följs och Iran har lovat att släppa in observatörerna till Irans kärnteknikanläggningar. Håller de inte avtalet kommer sanktionerna att återinföras.

I utbyte kommer landet att få tillgång till 4,2 miljarder dollar, som är frysta på konton utomlands.

Överenskommelsen är ett viktigt steg för att komma bort från det låsta läge mellan Iran och världssamfundet. Detta visar styrkan i den internationella diplomatin.

Vill se nedläggning

Israels premiärminister Benjamin Netanjahu hävdade att avtalet är "ett historiskt misstag". Å andra sidan har Netanyahu hela tiden motarbetat en uppgörelse. Istället vill Israel se en omedelbar nedläggning av samtliga kärnteknikanläggningar.

Ett första steg

Iran har länge varit en destabiliserande faktor i mellanöstern. Landets stöd till terrorstämplade Hezbollah i Libanon och diktatorn Bashar Al-assad i Syrien, är ett viktigt hinder för fred.

Det är en framgång att Irans nya president Hassan Rouhani visar en större öppenhet och vilja att förhandla. Nu gäller det att fortsätta det diplomatiska arbetet för ett fredligare mellanöstern.