Mejla

Anders Lindberg

LRF:s köttattack blir bara pinsam

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I går hade Gripenskolan i Nyköping en så kallad ”köttfri dag”. Alltså en dag när man inte, som de flesta andra dagar, åt kött i skolbespisningen.

Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, blev så upprörda att de i förväg meddelade att de skulle dela ut hamburgare till behövande elever.

– Det är särskilt viktigt för tjejer som växer, idrottar och ska bli snygga, säger Lovisa Norberg, medlem i LRF och initiativtagare till utdelningen, till Dagens Media.

Att LRF motiverar aktionen med att de vill prata om näringsvärde och exemplifierar med just hamburgare är lite ironiskt, nästan en form av politiskt självskadebeteende.

Åt uteslutande veganmat

I filmen ”Super size me” från 2004 testar regissören Morgan Spurlock hur detta fungerar i praktiken hos en av LRF:s nära samarbetspartners, McDonalds.

Han använde sig själv som försökskanin och under 30 dagar åt han bara McDonaldsmat. Resultatet blev, bland annat, att han gick upp drygt 11 kilo, fick humörsvängningar och nedsatt sexuell förmåga. Det tog 14 månader att bli normal igen, med en kost av uteslutande veganmat.

Kött är dyrt

Sanningen är att vi äter på tok för mycket kött, både för vår egen hälsa och med tanke på vad miljön klarar. Om barn och unga kan lära sig värdet av mer varierad kost är det självklart bra. Skolorna behöver inte nödvändigtvis vara en förlängning av snabbmats­kedjornas dåliga matkultur.

LRF:s köttattack mot eleverna på Gripenskolan handlar självklart inte om näringsvärde, utan om marknadsandelar. Kött är dyrt och LRF:s medlemmar, och samarbetspartners, tjänar pengar på dåliga matvanor.

Men samtidigt borde man kunna kräva mer av en stor organisation som LRF. Om Sverige ska kunna konkurrera i framtiden är det med bra mat och genomtänkt miljöarbete, inte undermålig pr.

Av: Anders Lindberg

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN