Mejla

Somar Al Naher

Skolans misslyckande är Björklunds ansvar

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Årets första partiledardebatt genomfördes i riksdagen i går. Den kickade på allvar i gång årets valrörelse. Skolan och jobben dominerade.

Skolministern Jan Björklund stod för det kanske mest plågsamma inlägget i debatten om skolan. I skuggan av den senaste Pisa–undersökningen, den som mäter elevers kunskaper i matte, svenska och läsförståelse, skyllde ministern ifrån sig.

– Pisa är inte en utvärdering av alliansens politik. Resultatet av Pisa är spiken i kistan för den gamla utbildningspolitiken som Sverige nu överger, sa Björklund.

Älskar att debattera

Han menade också att höstens val handlar om att återupprätta den svenska kunskapsskolan. Ett påstående som kommer från en minister som haft ansvaret för skolan sedan år 2006. Frågan är vad han hittills har väntat på?

Björklund har gjort sig känd för att experimentera med svenska elevers utbildning. Han har lanserat yrkes­program utan högskolebehörighet och betyg från allt lägre åldrar. Och så älskar han att debattera en rad populistiska frågor som att förbjuda bakåtvända kepsar och mobiltelefoner i klassrummet. Vad han däremot talar tyst om är resursfrågan.

Socialdemokraternas Mikael Damberg påpekade att Alliansen satsat 20 gånger mer på att sänka skatten än på utbildning. Mindre klasser för små barn ger resultat på lång sikt, liksom att satsa på specialpedagoger för elever som behöver extra stöd. Det är satsningar som måste få kosta om man ska vända skolans negativa utveckling, menade Damberg.

S måste visa att de menar allvar

Förslagen är ett steg i rätt riktning. Men skillnaderna mellan blocken är för små. Framför allt borde Socialdemokraterna presentera en politik som på faktiskt försöker bryta den ökande segregationen

i skolan. Det som har presenterats hittills räcker inte.

S måste visa att de menar allvar med att de kan få ordning på skolan. Det är svårare än att vinna en riksdagsdebatt.

avSomar Al Naher

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM