Ledare

Regeringen borde ta Löfvens hand

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

3 MARS 2009. IF Metalls ordförande Stefan Löfven tecknar tillståndet i industrin i svart. ”Den värsta kris någon nu yrkesverksam upplevt”, sa han i går. Det hade kunnat vara politisk retorik.

Nu är Löfven ingen man av stora ord, och han har dessutom siffrorna på sin sida. I fredags visade SCB att den svenska ekonomin minskade med en takt som motsvarar nästan 5 procent det sista kvartalet förra året. Varuproduktionen sjönk ännu snabbare.

30?000 har förlorat jobbet

Hittills har 30 000 medlemmar i IF Metall förlorat jobbet som en följd av krisen. Om ingenting görs kommer var fjärde industriarbetare att vara arbetslös till sommaren. IF Metall kallar det undantagstillstånd.

Den bakgrunden fick Löfven att rucka på en av de principer som är vägledande för det svenska facket, att anställda inte ska acceptera lägre lön eller dela på jobben när företaget går dåligt. Gårdagens uppgörelse öppnar för lokala avtal om arbetstidsförkortning eller utbildning som alternativ till uppsägningar. Ett slags konjunkturanpassning av arbetstiden.

Företagen kan minska sina kostnader, de anställda får behålla minst 80 procent av den verkliga lönen.

I våra viktigaste konkurrentländer finns sedan tidigare statligt stödda permitterings­lönesystem där löntagare tillfälligt kan behålla sin anställning när produktionen dras ner. Sverige har saknat en motsvarighet. Resultatet visar sig redan i förlorade arbeten, till exempel i lastbilsindustrin.

Möjlighet

Nu öppnas en möjlighet för svenska arbetsgivare att tillfälligt sänka kostnaderna utan att säga upp personal. Facket hoppas att det ska leda till att färre jobb försvinner i den svenska industrin. Men om det stannar vid gårdagens avtal blir det enskilda industriarbetare och deras lokala fackliga företrädare som får betala.

Direktörer och företagsledare måste visa samma ansvar. De närmaste veckornas bolagsstämmor får inte bli en uppvisning i nya bonusar.

Och regeringen får inte välja den linje Kristdemokraternas Stefan Attefall angav i går, att ta uppgörelsen som ännu en ursäkt för att avstå från politiskt ansvar.

En unik chans

Det skulle vara ett allvarligt misstag. Sven Otto Littorin och Maud Olofsson har nu en unik chans att vara med och skapa något varaktigt och viktigt i den svenska ekonomin. Den grund parterna lagt skulle tillsammans med ett statligt program för utbildning i företagen ge Sverige ett mer framtidsinriktat system än andra länders permitteringslöner. Dessutom byggt av fack, företag och stat tillsammans.

Den möjligheten borde ingen klok politiker missa.

IP

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Arbetsmarknad

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Arbetsmarknad