Ledare

Kriget splittrar S-kongressen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Höll tyst  Mona Sahlin borde leda en debatt om humanitär offensiv och solidaritet i Afghanistan. I stället höll hon tyst om ämnet under kongressens inledningstal.
Höll tyst  Mona Sahlin borde leda en debatt om humanitär offensiv och solidaritet i Afghanistan. I stället höll hon tyst om ämnet under kongressens inledningstal.

LEDARE

TORSDAG 29 OKTOBER 2009 2001 var det Anna Lindh som fick stå på den social­demokratiska kongressen och försvara bombningarna av

Afghanistan. Det var två månader efter 11 september och stämningen var nervös. Terroristerna skulle bekämpas.

Det har gått åtta år sedan dess, Socialdemokraterna har en ny kongress, men frågan är den samma. I kväll kommer

kriget i Afghanistan upp på dagordningen. Anna Lindh hade trots allt en nyanserad syn på kampen mot terrorismen:

–?I dag önskar vi naturligtvis allihop att kriget tar slut så snart som möjligt, sa hon då från talarstolen.

En humanitär mardröm

Åtta år senare dödas sex FN-anställda när talibanerna angriper ett pensionat i Afghanistans huvudstad Kabul.

Kriget har trappats upp. Det man först trodde skulle bli en snabb insats för att slå ut talibanerna har förvandlats till en humanitär mardröm. Afghanistan är ett av världens fattigaste länder, var fjärde barn dör före sin femårsdag.

–?De barn som växer upp i Afghanistan har, liksom sina föräldrar, bara upplevt krig. Till dem sänder vi inte humanitärt bistånd, utan soldater och stridsvagnar. Är det så vår internationella solidaritet ser ut år 2009? frågar förre försvars­ministern Thage G. Peterson och förre FN-ambassadören Anders Ferm i en debatt­artikel i LO-tidningen.

–?USA:s och Natos dröm om militär seger i Afghanistan underminerar freden, menar förre FN-ambassadören Pierre Schori i ett annat inlägg.

Men i går nämnde inte Mona Sahlin ens kriget i Afghanistan i sitt inledningstal till kongressen. De internationella frågorna finns inte med trots att Sverige numera deltar i den Nato-ledda offensiven i Afghanistan. Social­demokraterna i riksdagen har beslutat att stödja regeringen som vill skicka fler soldater.

Det är ett beslut som den utrikespolitiske talesmannen Urban Ahlin kommer att få försvara i debatten i kväll. Kritiken mot kriget kommer nämligen inte bara från gamla ambassadörer. Flera kongress­motioner kräver att den svenska truppen tas hem.

Solidaritet

Urban Ahlin har redan mildrat sin militära retorik.

I kväll kommer han att svara kritikerna med en ökad satsning på bistånd och en utvärdering av hela insatsen om två år. Men först och främst vill han alltså skicka fler soldater.

Han borde lyssna på de diplomater som verkligen har erfarenhet av FN:s fredsarbete. Svenska socialdemokrater ska inte springa USA:s ärenden. De ska slåss för fred och frihet åt dem som aldrig upplevt annat än krig.

Åtta år senare borde den social­demokratiska debatten om Afghanistan handla om solidaritet en och humanitär offensiv.

EF

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!