Eva Franchell

Centerpartiet svärtas ner

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Det börjar bli dags att se över Centerpartiets eget varumärke.

Krisen i Vattenfall är en kris för partiledaren Maud Olofsson. Den svärtar dessutom ner hela Centerpartiet med sin kolkraft och kärnkraft.

Det var ju grön energi Maud Olofsson gick till val på.

2006 lovade hon att ta kontroll över Vattenfall och skriva nya klimatvänliga direktiv för bolagets verksamhet. Det har gått över tre år och det enda naturliga vi har sett är Maud Olofssons tårar.

Hon grät när hon i våras presenterade regeringens energiuppgörelse.

En gigantisk satsning på den gröna energin, sa hon. Hon gjorde den för barnens och barnbarnens skull.

Centerpartiet var det enda parti som var emot kärnkraftsutbyggnaden på 70-talet. Då var det drag i partiet och medlemmarna demonstrerade: ”Vad ska väck, Barsebäck”. Men det hjälpte inte, de förlorade folkomröstningen och därmed initiativet i miljöfrågan.

Med vårens energiuppgörelse gav partiet upp det allra sista motståndet mot kärnkraft. Maud Olofsson övertalade sina partikamrater i ett känslofyllt tal till Centerstämman där hon erkände att hon legat vaken och funderat. Men hon ville inte vara motvalls och stoppa, Centerpartister vill ju jobba positivt.

Så det blev ja till allt, ja till kärnkraft och ja till grön kraft. När skandalen kring Vattenfall nu avslöjas inser

centerpartisterna att de fick kolen och gasen på köpet. Maud Olofsson har sannerligen inte sagt nej till någonting.

I våras lovade Maud Olofsson att ny kärnkraft inte kommer att kosta en statlig krona. Blir det nya kärnkraftverk får industrin ta kostnaderna själv.

Nu i november föreslår hennes utredare att staten går in och subventionerar kostnaderna för kärnkraftsolyckor.

De senaste dagarna har vi dessutom förstått att svenska skattebetalare garanterar kostnaderna även vid tyska kärnkraftsolyckor.

Maud Olofsson, som inte kan säga nej till någonting, har snart satt halva Sverige i pant inför risken för kommande kärnkraftsolyckor.

Så gick det för Sveriges första kärnkraftsmotståndare.

Opinionen har redan reagerat och i de senaste mätningarna ligger Centerpartiet strax ovanför riksdagsspärren. Störst framgång i opinionsmätningarna har Miljöpartiet, de nya kärnkraftsmotståndarna.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN