Ledare

Tänk om, Bildt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Gå i spetsen för sanktioner mot Burma

12 augusti 2009. Arton månaders husarrest. Domen mot Burmas demokratiledare Aung San Suu Kyi kom inte som någon överraskning. Juntan ser till att hålla henne kvar i isolering, utan att för den skull ge henne ett fängelsestraff som skulle riva upp starka känslor och kanske starta en ny folklig protestvåg.

Arton månader räcker för att hålla henne borta från det val som ska hållas nästa år. Ett val som juntan riggat för att själva kunna behålla makten.

Aung San Suu Kyi har blivit en global symbol för kampen för mänskliga rättigheter. Hennes politiska idé handlar om respekt och dialog. För detta har hon suttit i husarrest under 14 av de senaste 20 åren. Juntan har velat bryta hennes popularitet, minska hennes symbolvärde, både nationellt och internationellt. Men med sitt milda sätt att möta juntans övervåld har hon fortsatt vara den samlande kraft demokratirörelsen behöver för att kunna utmana en av världens mest brutala regimer.

Omvärlden har länge stått handfallen. Kinas och Rysslands stöd till juntan har förlamat FN och sanktioner från USA och EU har inte fått någon tydlig effekt.

Nu tycks EU skärpa sina sanktioner, bland annat med frysta ­tillgångar ­inom EU-området, för några ur juntan. Det är bra, men räcker inte. Sanktioner mot olje- och gasindustrin skulle kunna ge effekt. Det franska bolaget Total har stora ­investeringar i Burma.

Som EU-ordförande har Sverige nu en unik möjlighet att gå i spetsen för Burma-politiken. Förutom sanktioner handlar det om att påverka Burmas grannländer, och öka stödet till demokratirörelsen, både inne i landet och i exil. Nästa års val får inte erkännas av omvärlden.

Vågar Sverige göra allt detta?

Och vågar Carl Bildt utmana oljeindustrin? Hittills har svaret på den frågan varit nej.

JB

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!