Ledare

Andra ronden

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

13 februari 2009. Oddsen inför gårdagens energisamtal var inte de bästa. Inte nog med att inhoppare fick ta över några av rollerna. Maud Olofsson var värd för samtalen, inte Fredrik Reinfeldt. Oppositionsledaren Mona Sahlin var sjuk, Lars Ohly valde arbetsplatsbesök i Arvika.

Färdigt manus

Manuset verkade dessutom vara författat i förväg. Regeringen har efter stor möda gjort en uppgörelse som inte är så enkel att förändra. Varför skulle Folkpartiet backa efter att ha lyckats i sin mångåriga kamp för ny kärnkraft? De rödgröna partierna hade å sin sida skrivit fast sig i gemensamma pressmeddelanden.

Ändå var tongångarna efter mötet förvånansvärt positiva. Att Maud Olofsson och Andreas Carlgren såg glada ut hör till partiöverläggningars liturgi. Den som bjuder in kan inte gärna säga att mötet misslyckades. Däremot var både socialdemokraterna och miljöpartisterna mer optimistiska än väntat.

Passade bra

Samtalen fortsätter. Det återstår att se om det blir något resultat.

Sverige har haft block­överskridande överenskommelser om energin länge. Maud Olofsson bröt samarbetet mellan Centerpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Det passade bra i Moderaternas upplägg. Bred enighet i riksdagen tycks inte ingå i Fredrik Reinfeldts politiska strategi, vare sig det gäller energipolitik, skola eller försvar.

Ny omgång

Skulle regeringen nu ändå mena allvar måste statsministern ta en ny omgång med Jan Björklund. En uppgörelse över blockgränserna kräver att Folkpartiet ändrar inställning.

Att öppna för nya reaktorer är varken motiverat i sak eller möjligt som grund för en långsiktig uppgörelse.

ME

Publisert:

Aftonbladet

/

Ledare

/

Klimat & miljö

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimat & miljö