Erlandsson hajar inte

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

10 AUGUSTI 2009. I dag inleder Greenpeace sin aktion utanför Hallands kust. Stora stenar sänks ner för att skydda de två känsliga områdena Fladen och Lilla Middelgrund.

Områdena är skyddsvärda och upptagna på EU:s lista Natura 2000. Greenpeace vill stoppa bottentrålning i området.

Fel att stoppa aktionen

Räkna med liv när de regnbågsfärgade Greenpeace-båtarna lämnar Varberg i dag. The Rainbow Warriors gör precis vad de ska, de larmar, de varnar och drar uppmärksamheten till miljöproblemen. Den här gången den känsliga marina miljön i Kattegatt.

Det är därför häpnadsväckande att jordbruksminister Eskil Erlandsson i sista minuten går ut och försöker stoppa aktionen. I ett långt inlägg på DN Debatt varnar han Greenpeace.

Eskil Erlandsson menar att aktionen riskerar samarbetet med Danmark och hela EU.

Greenpeace har varit helt öppen med sin aktion. Den sker på svenskt vatten, man har informerat läns-

styrelsen i Halland som inte haft något att invända mot stendumpningen. Naturvårdsverket menar visserligen att det egentligen borde vara myndigheternas sak att placera ut skydd i miljön. Och det kan man ju hålla med om. Men nu är det Greenpeace som gör jobbet och de gör det utan att bryta mot svensk lag.

Erlansson stödjer danskarna

Det är nu danskarna reagerar och får oväntat stöd av den räddhågsne Eskil Erlandsson.

Den danska fiskeministern Eva Kjer Hansen menar att den svenska aktionen bryter mot dansk lag och eftersom danska fiskare trålar på svenskt vatten så måste den svenske ministern agera.

Ja, Eva Kjer Hansen ringde väl upp Eskil Erlandsson och vad kunde han göra? Inte kunde han stoppa en fredlig aktion, så han skrev väl DN Debatt-artikeln för att blidka sin danska kollega.

Hon hotar nu med att bryta det svensk-danska avtalet om att skydda torskens lekvatten.

Eskil Erlandsson vädjar i sin artikel till Greenpeace: ”...förhandlingar och många gånger kompromisser...”

”Det behövs inga ytterligare aktioner för att klargöra problemet eller få upp det på agendan.”

I själva verket är Fladen och Lilla Middelgrund hotade av både trålfisket och höstens planerade dumpning av 80 000 kubikmeter giftig muddermassa i området. Det är klart att Greenpeace ser alla skäl att agera.

Greenpeace, Naturskyddsföreningen, Världsnaturfonden, Fältbiologerna, Jordens vänner och alla andra miljöorganisationers främsta uppgift är att flåsa ministrar i nacken, både svenska och danska.

Just Greenpeace har spelat stor roll som påtryckare mot dumpning av avfall i haven, mot dumpning av avfall i fattigare länder, mot provsprängningar, skogsavverkning och just utfiskning av torsk.

Glöm inte tordmulen

Eskil Erlandssons uppgift som fiskeminister är att bevara torsken och fullfölja överenskommelsen med danskarna. Han behöver inte gilla Greenpeace, men han måste se till hela den marina miljön, torsken, sillen, dvärgsjöborren, nagelkrabban och de hotade sjögurkorna.

Vet han att Lilla Middelgrund är världens viktigaste kända övervintringsområde för tordmule?

EF

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.