Tysk balansgång

Av: Zendry Svärdkrona

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Regeringen måste få fart på ekonomin och snabbt få ner arbetslösheten

När 90 procent av rösterna var räknade i natt stod det klart att förbundskansler Gerhard Schröder får nytt förtroende. Men den nya regeringen måste snabbt få i gång den tröga ekonomin och få ned arbetslösheten.
Foto: REUTERS
När 90 procent av rösterna var räknade i natt stod det klart att förbundskansler Gerhard Schröder får nytt förtroende. Men den nya regeringen måste snabbt få i gång den tröga ekonomin och få ned arbetslösheten.

Tyskland har sällan varit med om ett så dramatiskt val. Under sommaren var socialdemokratin uträknad av opinionsinstituten. Sedan lyckades förbundskansler Gerhard Schröder och den röd-gröna koalitionen komma tillbaka. Ända långt in på valnatten var den slutliga mandatfördelningen oklar.

Arbete viktigaste frågan

En sak är dock tydlig. Arbetslösheten var den överlägset viktigaste frågan för de tyska väljarna. Det visar en mätning från opinionsinstitutet Infratest, där 84 procent rankade jobben som viktigast. Socialdemokratin har inte lyckats med sina löften om fler jobb och går tillbaka jämfört med förra valet. Att partiet ändå hämtat upp ett nästan hopplöst läge sedan juni tycks bero på handlingskraften under översvämningarna. Det finns ett personligt förtroende för Gerhard Schröder som en dugligare förbundskansler än sin utmanare.

De gröna går framåt. Partiet har gynnats av att klimatfrågan blivit het i valdebatten, efter vattenfloderna i somras. Till skillnad från sina svenska kollegor driver de tyska miljöpartisterna en aktiv EU-politik och har visat sig vara ett regeringsdugligt parti. Sammantaget tycks den röd-gröna koalitionen bara förlora någon procentenhet jämfört med segervalet år 1998.

Kristdemokraterna blir det största partiet. Det är snarare ett utslag av missnöje med den höga arbetslösheten än ett styrketecken för kanslerkandidaten Edmund Stoiber. Oppositionen har haft föga nya recept för fler jobb.

Valanalyserna får visa vilken effekt kristdemokraternas främlingsfientliga paroller har haft denna gång. Men det står redan klart att de legitimerar ännu mer hårdföra partier, som högerpopulisten Ronald Schill. Stoiber har kopplat samman invandring med terrordåd och hans inrikesminister i Bayern har krävt stopp för ett "mångkulturellt Tyskland".

Sätta fart på ekonomin

Nästa tyska regering står inför svåra uppgifter. Det gäller att få fart på den tröga ekonomin, inte minst i östra Tyskland, och snabbt få ner arbetslösheten. Annars växer missnöjet ännu mer. Det låga valdeltagandet i årets val är ett varningstecken.

Tyskland har en nyckelroll inom EU. "Göran Persson bryter högervågen i Europa", skrev Financial Times efter det svenska valet för en vecka sedan. Sverige och Storbritannien är två tydliga undantag i ett EU som blivit betydligt blåare.

Med en fortsatt röd-grön regering i Berlin ökar chanserna för en Nordsjöallians som driver på viktiga svenska hjärtefrågor i EU. Det skulle lova gott för utvidgningen, reformen av jordbrukspolitiken och en god miljö.

ME

Publicerad:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.