Mejla

Ingvar Persson

Alltför små steg mot jämställdhet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Socialdemokraternas kongress har precis bestämt att ytterligare en månad av föräldraförsäkringen ska reserveras för den förälder som tar ut minst av ledigheten. Och den har bestämt att det ska ske under nästa mandatperiod.

Bland ombuden i kongresshallen finns egentligen en majoritet som hade velat gå längre. Men det finns också en partistyrelse som oroligt tvekar, och helst ännu en gång velat skjuta frågan på en obestämd framtid.

- Sverige ska ha en individualiserad föräldraförsäkring. Om detta är vi överens, sa Lena Hallengren från partistyrelsen.

Så är det kanske, men enigheten omfattar inte riktigt när förslaget ska vara genomfört.

Ännu en kompromiss

Dagens beslut är ännu en kompromiss, refrängen under kongressen i Göteborg. Debatten blev ännu en lite krystad uppvisning i välregisserad enighet. I praktiken har partiledningen åter försäkrat sig om ett generöst tolkningsutrymme.

På den avgörande punkten kan kongressbeslutet ändå inte missförstås. Partistyrelsen har tvingats lova att genomföra ytterligare en "pappamånad" under nästa mandatperiod.

Den lite instängda miljön på en politisk kongress kan ibland göra det svårt att minnas att det faktiskt också finns en verklighet.

I den verkligheten har kvinnor bara 84 procent av den lön män har. I den verkligheten är praktiskt taget varje löntagarkollektiv som domineras av kvinnor sämre betalt än yrkesgrupper som domineras av män, och i nio av de tio största yrkesgrupperna tjänar männen mer än kvinnorna.

Klyftor i arbetslivet

I den verkligheten är det kvinnor som tre av fyra dagar är hemma med barnen. Så stor är nämligen fortfarande skillnaden mellan kvinnor och män när det gäller uttaget av föräldraförsäkring.

Det ojämna ansvaret i familjen, och i synnerhet för barnen, berövar i praktiken barnen sin rätt till båda sina föräldrar. Det är dessutom en av de viktigaste förklaringarna till klyftorna i arbetslivet. Just därför är frågan om föräldraförsäkringen viktig, på riktigt.

Det kan inte vara så svårt att förklara. Socialdemokraterna borde kunna driva idén att mammor och pappor ska dela föräldraledigheten mer lika, och göra det med stolthet.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ingvar Persson