Mejla

Eva Franchell

Stoppa registret om sprit- och sexvanor

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Socialstyrelsen vill registrera vår osunda livsstil.

Att Kalle Pettersson ­super. Att Rita González hänger i soffan och äter chips medan Jenny Nilsson knullar runt.

Varenda osund uppgift ska matas in med personnummer i en nationell databas. Social­styrelsen vill att vårdcentralerna enligt lag får ”rapporterings­skyldighet” till patientregistret.

Sug på det ett tag och minns Bradley Manning. Han var en amerikansk soldat som samordnade militära uppgifter under kriget i Irak.

Men sedan bröt han ihop, blev osams med sina befäl och en dag tryckte han på knappen. Tusentals hemliga dokument skickades från den militära databasen till Wikileaks.

Snart kunde hela världen ta del av de amerikanska militärhemligheterna.

Så vad kan då hända med Socialstyrelsens osunda register den dag en ­anställd lackar ur och kopplar ihop det med Facebook? När ­Jenny Nilssons osunda sexvanor paras ihop med hennes party­bilder på Instagram?

Kom aldrig och påstå att Socialstyrelsens nationella register kommer att förbli hemligt. Inte ens den amerikanska militären lyckades behålla sitt material top secret. Det finns ingen säker databas. Enda ­sättet att behålla en hemlighet är att inte ­registrera den.

Eller att inte berätta den.

Vårdcentralens läkare kan ju inte tvinga ur oss hur mycket vi dricker, äter eller har sex.

Vårdscentralerna sorterar ­under landstingen som organiseras i SKL, det ­moderatstyrda Sveriges kommuner och landsting. Även SKL ­driver registrering av våra ­levnadsvanor.

I en enkät till patienterna ­hävdar SKL att det handlar om ett förebyggande hälsoarbete. Men det arbetet kommer väl ­snarare att saboteras av ett nationellt register. Nu kommer inte en patient att våga avslöja något ­annat än möjligtvis en halsfluss.

Anledningen till att Socialstyrelsen och SKL vill införa sitt register är egentligen en helt annan. De vill privatisera ohälsan. Glöm arbetsmiljö, fattigdom och arbetslöshet. Om du blir sjuk är det numera ditt ansvar.

När vården privatiseras kommer försäkringsbolagen snart ­ in i bilden. Den som vill ha den bästa vården får köpa sig en sjukvårdsförsäkring och då kommer registret till praktisk användning. En försäkrad ­person kanske får en hjärtinfarkt och vill att försäkringen ska ­betala sjukhusräkningen. Men då kan försäkringsbolaget säga nej med en enkel hänvisning till att du som är så tjock får skylla dig själv.

När Jenny Nilsson vill ha ­ersättning för sitt dyra benbrott svarar bolaget att, nej, du brukar ju leva rullan så den här frakturen får du själv ta ansvar för. Så här funkar sjukförsäkringarna redan i Fredrik Reinfeldts föregångsland USA, så det är bara en tidsfråga innan vi är där.

Ett nationellt register över våra osunda vanor kan alltid vändas emot oss. Så nästa gång du får frågan om spriten: fråga då vad doktorn tänker göra med ditt svar.

Fotnot: Kalle, Rita och Jenny finns givetvis inte i verkligheten, men de kan komma att finnas.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Eva Franchell