Mejla

Katrine Marçal

Rädda julen från falskt kulturkrig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

23 DECEMBER 2012. Julen

Nu har det minsann gått för långt! skallar ropen. Om den politiska debatten den här hösten har karakteriserats av något så är det storm i kränkta vattenglas.

Först var det feministerna som ville förbjuda kön. Det visade sig dock bara handla om pronomenet hen som alternativ till den klumpiga skrivningen han/hon. Sedan var yttrandefriheten avskaffad när en bibliotekarie flyttade Tintin-albumen från en avdelning till en annan på kulturhuset i Stockholm. Efter detta var det barnmisshandel att förbjuda pepparkaksgubbar, detta visade sig dock handla om några barn i en klass på Kanalskolan i Laxå som själva valde bort pepparkakssången. Och slutligen gav man sig på det heligaste i hela den stolta svenska kulturen: amerikansk tecknad film.

Fy tusan! Samtiden har kidnappats av en politiskt korrekt elit. Janssons frestelse är utbytt mot kebab, ansjovisen har gått till diskrimineringsombudsmannen, feministerna har förbjudit sex (eftersom de aldrig får något), barn får inte döpas till något annat än Kim och Mohammed (det första är könsblint och det andra är tja, muslimskt). Man får inte ens äta ­negerboll i fred.

Walt Disney klippte bort några rasistiska och antisemitiska bilder ur en film från 1930-talet och de kunde lika gärna ha avskaffat hela julen. Som kristyr på neurosen drog Kristdemokraterna dessutom i gång en kampanj där de varnade för att smyga bort de svenska jultraditionerna ur ­skolan.

I USA har den här typen av debatter varit tradition sedan länge. Det vrålas om krig mot julen och lagom till att tacksägelsedagens kalkon är uppäten börjar konservativa debattörer rasa mot företag som bytt ut Merry Christmas mot Happy Holidays. Ett tilltag som dock inte är helt orimligt om man vill sälja prylar även till de som firar Chanukka och Kwanzaa i det multikulturella USA.

I år vände Barack Obama dock på steken. En rapport från ­Obamas ekonomer anklagade Republikanerna i kongressen för att vara det verkliga ­hotet. De vill stjäla julen från amerikanska medelklassfamiljer. Om de inte går med på att förlänga skattesänkningarna för medelinkomsttagare kommer nämligen julhandeln gå förlorad. Så kan man också kasta politisk paj. Det är ganska harmlöst. Det enda riktiga kriget mot julen fördes dock av djupt ­religiösa protestanter på 1600- och 1700-talet.

När de engelska puritanerna segrade i upproret mot Charles I år 1647 förbjöd de resolut julen. Det var viktigt att strikt följa Bibelns ord, allt kvarvarande ­katolskt kitsch skulle rensas bort.

Det fanns inget stöd för att ­Jesus verkligen föddes den 25 december och kunde man hitta en anledning att avskaffa en fest då skulle den minsann avskaffas!

De flesta av puritanerna hamnade så småningom i USA. I delar av New England kunde man bli arresterad för julfirande till en bit in på 1700-talet. Jul var helt enkelt inget som goda kristna ägnade sig åt. Göran Hägglund fick nog ­inte detta pm.

Det är dock inte konstigt att de svenska Kristdemokraterna hellre fantiserar om hotade luciatåg än om det faktum att 3 000 barn har vräkts från sina hem trots att barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) redan för sex år sedan lovade nolltolerans.

Tankefigurer om kulturella krig och politiskt korrekta eliter är farliga just för att de distraherar.

Ronald Reagan var en mästare på att få den amerikanska arbetarklassen att rösta mot sina egna ekonomiska intressen. Genom att göra en påstådd strid mellan en liberal elit och den tysta majoriteten till huvudkonflikt i politiken kunde man relativt ostört genomföra en av de största ekonomiska omfördelningarna i historien. Från de många till de få.

När julens trollspö nu sänker sig över oss ett par dagar kan man bara hoppas att vi i vårt lilla land kan slappna av lite. Och när glöggen svalnat kanske vi också kan ställa oss frågan varför vi är så osäkra? En pepparkaksgubbe kan få oss till hat och överord. Om hela den svenska identiteten hänger på några antisemitiska och ­rasistiska sekunder i en amerikansk tecknad film, vad säger det om oss som land?

Sedan kan vi konstatera att det förstås bara är trams. Sverige är fantastiskt. Vi är för bra för att hålla på så här. Och alla de som tjänar på att sälja på oss irrationella rädslor kan krypa tillbaka under stenen de kom från.

Det kan bli nytt år, ny tid och ny ton.

God jul.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

ÄMNEN I ARTIKELN