ÅSIKT

Vattenfall är en arrogant miljöbov

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Statligt ägda Vattenfall fortsätter att skita ner världen.

Det finns ingen politiker som rår på den svenska energijätten. Raden av ministrar som försökt ­kontrollera bolaget är lång: Björn ­Rosengren, Leif Pagrotsky, Thomas Östros, Maud Olofsson och nu senast Peter Norman. Alla har de misslyckats för på Vattenfall gör man som man vill.

Trots att vi går mot en klimatkatastrof fortsätter Vattenfall att satsa på kol och gas. I dagarna avslöjar tidningen Dagens Industri att Vattenfall planerar att öka ­utsläppen av koldioxid under flera år framöver.

Just nu satsar bolaget miljarder i fyra nya gas- och kolkraftverk i Neder­länderna och Tyskland.

Vattenfalls produktionschef Tuomo Hatakka skyller på Tysklands beslut att fasa ut kärnkraften. Men han har ­uppenbarligen inte läst bolagsordningen som i sin allra första punkt slår fast att bolaget ska ”leda utvecklingen mot en miljömässigt hållbar energiproduktion”.

Så lyder alltså svenska väljares uppdrag till statliga Vattenfall.

Varken kol, gas – eller för den delen kärnkraft – är miljö­mässigt hållbart. Inget oroar svenskarna så mycket som miljön. I senaste Som-­undersökningen från Göteborgs ­universitet ligger miljön på första, andra och tredje plats över det som oroar oss mest.

Men det struntar Vattenfall i. Där ­tänker man kortsiktigt, där tjänar man pengar och bara förra året släppte ­bolaget ut 89 miljoner ton koldioxid.

I Dagens Industri slår bolagets informationsavdelning ifrån sig all kritik. Vattenfall har orättvist utpekats som miljöbov, menar informatörerna.

Och det är sant. Bolaget är ingen ­vanlig miljöbov, det är en arrogant ­miljöbov. Peter Norman måste ta ­kontroll över utvecklingen innan det är för sent för någon av oss.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM