Mejla

Anders Lindberg

Wallström kan ta matchen mot MP

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Linn Malmén/TT
Margot Wallström skänker Stefan Löfvens valrörelse lite stjärnglans.

Låt oss tala en smula klarspråk. Socialdemokraternas pressträff i dag på Sveavägen 68 handlade egentligen om att lansera Margot Wallström som utrikesministerkandidat.

Stefan Löfven sa visserligen att han inte fördelar några ministerposter i förväg men upplägget var ändå ganska genomskinligt.

”Det delas inte ut några ministerposter innan valet, men…” som Löfven uttryckte saken.

Påminner om Persson

Margot Wallström är dessutom en av Socialdemokraternas få riktiga superstjärnor. Hon har varit med länge och väcker starka känslor. Få kan matcha hennes CV med flera statsrådsposter, EU-kommissionär, vice ordförande i EU-kommissionen och FN-uppdrag.

Som miljökommissionär gjorde hon stora insatser och drev arbetet framåt på ett sätt som EU-kommissionen sedan inte klarat. På pressträffen pratade hon om sitt ettåriga barnbarn och om hur klimatet ska se ut när han blir stor.

Hon presenterade även ett förslag, ”en miljömålsmiljard”, som ska leda till att miljömålen nås. Särskilt vill Socialdemokraterna prioritera klimatfrågor, giftfri miljö och havsmiljö. Förslaget påminner starkt om det klimatinvesteringsprogram, Klimp, som den förra socialdemokratiska regeringen drev och som Fredrik Reinfeldt skrotade.

Knivarna kommer slipas

Det är ett bra förslag, särskilt som det riktar in sig på att öka det lokala miljöarbetet. Det är också bra att Socialdemokraterna nu går på offensiven i miljöpolitiken. Hittills har Stefan Löfven i praktiken lämnat walk over till Miljöpartiet.

Det är en strategi som inte har fungerat, Miljöpartiet är nu nästan lika stora som Socialdemokraterna i Stockholms stad.

På många sätt påminner Margot Wallström om sina generationskamrater Anna Lindh och Mona Sahlin. Karismatiska, erfarna, erkänt skickliga politiker och kommunikatörer men samtidigt inte självklara i det egna partiet.

Nu kommer knivarna att slipas. Redan på pressträffen kom frågor upp om Margot Wallströms pension från EU-kommissionen och om hennes uppdrag för Postkodlotteriet. Det är en granskning som naturligtvis kommer att fortsätta. Det viktiga är hur hon hanterar de frågor som självklart kommer att komma.

Höjs på ögonbrynen

För högerns kampanjmaskineri kommer Margot Wallström lite som en skänk från ovan. Nu har de någon att granska som till skillnad från övriga personer kring Stefan Löfven faktiskt har en politisk historia. En Mosa Margot-kampanj har redan börjat puttra på Twitter.

Men även inom Socialdemokraterna höjs nu en del ögonbryn. Utrikesministerposten är eftertraktad, fler känner sig kallade. Räkna med att sista ordet inte är sagt.

Samtidigt är Margot Wallströms comeback efterlängtad. Hon representerar delvis en annan socialdemokrati än Stefan Löfven, med ett löfte om en större värld, om jämställdhet och miljö.

Socialdemokraterna behöver all stjärnglans de kan få.

avAnders Lindberg

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM