Mejla

Karin Pettersson

Ni måste backa om Saudiavtalet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

GÅ MP TILL MÖTES När det gäller den omstridda vapenexporten till Saudiarabien har Miljöpartiet rätt i sak och Socialdemokraterna borde gå dem till mötes. Det skulle inte bara lösa en svår fråga utan också gynna båda partierna på andra sätt.
GÅ MP TILL MÖTES När det gäller den omstridda vapenexporten till Saudiarabien har Miljöpartiet rätt i sak och Socialdemokraterna borde gå dem till mötes. Det skulle inte bara lösa en svår fråga utan också gynna båda partierna på andra sätt.

27 FEBRUARI 2015. Vapenexport

Konflikten om vapenförsäljning till ­Saudiarabien börjar anta proportioner av en regeringskris. Stefan Löfven verkar vilja omförhandla avtalet med denna en av världens värsta diktaturer.

Senast 15 maj måste avtalet sägas upp, och striden är i full sving.

Miljöpartiet är tväremot en omförhandling. De är ett parti sprunget ur fredsrörelsen, och detta är ingen liten ­fråga för dem.

Realpolitik mot idealism, kan det ­verka.

Men frågan är inte så enkel.

Socialdemokraterna har kongress­beslut på att vapenexport till diktaturer ska begränsas. I regeringsförhandlingarna kom Socialdemokraterna och Miljöpartiet överens om att ”vapenexport­kontrollen gentemot icke-demokratier ska skärpas”.

Saudiarabien är en av världens värsta förtryckarregimer, i klass med Nord­korea och Iran. Det är ett land som ­tillämpar ett slags könsapartheid, och som är tungt inblandade i konflikterna i regionen.

Utrikesminister Margot Wallström har till råga på allt deklarerat att Sverige ska föra en feministisk utrikespolitik.

Hur man än vänder och vrider på det: det finns inget möjligt sätt för S att försvara fortsatt vapenexport till Saudi­arabien. Inte genom att hänvisa till ­arbetstillfällen, Sveriges anseende i världen eller vad det nu kan vara.

Det går helt enkelt inte.

Handlar om partiets framtid

Den viktigaste invändningen mot ­vapenexport till Saudiarabien är att det går på tvärs med grundläggande värderingar i både S och MP, och mot tidigare löften.

Men frågan handlar också om något ­annat. Nämligen Miljöpartiets framtid.

MP är just nu mitt inne i en identitetskris, mitt i övergången från idéparti till maktparti.

Det är ingen enkel resa. MP hanterar det hela genom att försöka göra det ­omöjliga – bedriva oppositionspolitik från Rosenbad.

Strategin uppskattas inte av väljarna, som också verkar tveka om vad syftet med Miljöpartiet faktiskt är. I går visade en mätning från Novus att Vänster­partiet sprungit om MP i opinionen.

Miljöpartiet kommer under de kommande åren att behöva välja sina strider mycket bättre, och de kommer att ­behöva kompromissa och stå bakom gemen­samma beslut.

Löfven kan ställa smarta krav

När det gäller vapenexport till Saudiarabien har Miljöpartiet rätt i sak. Därför borde Socialdemokraterna gå dem till mötes.

Om Stefan Löfven dessutom vill passa på att göra smart politik av uppgörelsen, skulle han kunna kräva att Miljöpartiet gick med på att höja försvarsanslagen mer än vad som hittills diskuterats.

På så sätt skulle MP vinna en viktig ­seger, samtidigt som de visade att de ­klarar av att kompromissa.

Och S skulle hamna rätt moraliskt, samtidigt som man på ett ansvarsfullt sätt löste ut en av mandatperiodens riktigt svåra frågor.

Det vore faktiskt bra för alla.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.