Löfven måste ta Gaza på allvar

Gaza har lika nästan lika många invånare som Stockholms län, men är knappt tjugondelen så stort. Delar av Gaza är inhägnat, i praktiken är det världens största utomhusfängelse som just nu attackeras.

I helgen har Israel förvarnat om massiva attacker mot Gaza. Ett område med nästan lika många invånare som Stockholms län, men knappt en tjugondel så stort.

Gaza är trångt och fattigt. Längs delar av gränsen har ­israelerna byggt en åtta meter hög mur som effektivt stänger in befolkningen. I praktiken är Gaza världens största utomhusfängelse.

Konflikten mellan Israel och Palestina är ingen strid mellan två jämstarka parter. Även om Israel känner sig hotat av omkringliggande stater är det de fattiga människorna i Gaza som drabbas hårdast. En israelisk markoffensiv skulle resultera i en humanitär katastrof för de civila.

Israel har en av världens ­starkaste försvarsmakter. ”Det är tusen mot en”, som Mellanösternkännaren Per Jönsson ­uttrycker det i Dagens Nyheter.

I går kväll hade den pågående konflikten skördat 166 ­människoliv, majoriteten av dem ­civila, 30 av dem barn.

Det var kidnappningen och morden på tre israeliska tonårspojkar som tände gnistan. Men den verkliga orsaken till det spända läget är att Israel ­ockuperar ett annat land. Palestinakonflikten har pågått ­åtminstone sedan staten Israel bildades och är en av världens mest långvariga och svårlösta konflikter.

Barnslig formulering

Att gå in och kommentera den är som att gå på nattgammal is. Det kräver kunskap, ­försiktighet och dessutom ­säkerhetspolitisk fingertoppskänsla.

Ändå väljer Stefan Löfven att i en rätt barnslig formulering lägga ansvaret på palestinska Hamas.

Han publicerar dessutom sitt kontroversiella uttalande på ­Facebook klockan nio minuter i tio en lördagskväll i juli.  ­Precis som sin företrädare väljer han att uppdatera sin status vid sämsta möjlig tillfälle och även om Stefan Löfven är nykter är det många av hans följare som inte är det. Kommentarerna ­förvandlas raskt till en Social­demokraternas variant av Flash­back.

Lägg ner Facebook

Det är inte värdigt en stats­ministerkandidat.

Om Stefan Löfven vill spela en utrikespolitisk roll i framtiden måste han omge sig med ­riktiga rådgivare. Både när det gäller styrkeförhållandena i Mellanöstern, men också när det ­gäller närvaron på internet.

Stefan Löfven kan inte ha en sajt som sprider hot, hat och ren antisemitism. Lägg ner Facebook och lev upp till den social­demokratiska traditionen. Ta Mellanösternproblematiken på större allvar.

Följ ämnen i artikeln