Mejla

Ingvar Persson

Sluta sparka på de sjuka nu, Strandhäll

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Annika Strandhäll.
Annika Strandhäll.

LEDARE

Det borde verkligen inte vara så svårt för socialförsäkringsminister Annika Strandhäll eller regeringen. Det handlar bara om att ge besked.

Sedan sjukförsäkringen gjordes om 2008 har behandlingen av sjuka blivit symbol för en omänsklig borgerlig politik. Och värst blev det när utförsäkringen, den definitiva stupstocken, slog till 2010.

Sjuka uppmanades arbeta liggande, deltidssjukskrivna tvingades ge upp sina arbeten och tiotusentals människor skyfflades fram och tillbaka mellan Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen.

Försäkringskassan tvingades till och med ta fram rutiner för att hantera “suicidnära kunder”, människor som i sin förtvivlan hotade ta sina liv.

Till och med Fredrik Reinfeldt medgav - kanske för enda gången - att politiken fått “icke avsedda konsekvenser”.

Sjukskrivningarna har dessutom ökat, de tuffa tagen till trots.

Gång på gång har Socialdemokraterna under åren krävt att sjuka inte ska kastas ut ur sjukförsäkringen för att deras dagar “tagit slut”.

Nu leds regeringen av Socialdemokraterna. Stefan Löfven är statsminister och Annika Strandhäll minister med ansvar för bland annat sjukförsäkringen. Det finns bara ett anständigt besked att lämna. Utförsäkringen ska avskaffas vid första bästa tillfälle.

Den nedröstade budgetmotionen utlovade ett konkret förslag att ta ställning redan före nyår. Under hösten pågick arbetet med de nya reglerna för fullt på socialdepartementet.

Sedan vet vi hur det gick. Under kaoset efter budgetomröstningen tycks ingen ha ägnat sjukförsäkringen en tanke. Dock passade oppositionen på att rösta igenom ett särskilt beslut om att behålla utförsäkringen.

Men nu är det vardag igen. Regeringen sitter kvar, och det är dags att regera. Att göra något åt utförsäkringen av sjuka måste vara den självklara utgångspunkten.

Det handlar inte bara om att stå vid sitt ord. Varje månad utförsäkras tusentals människor. Många tvingas gå igenom den förnedrande processen att utförsäkrats en andra gång. Och under tiden fortsätter alltså sjuktalen att öka.

Då räcker det inte att som Annika Strandhäll hoppas på "ett samtal" och en överenskommelse med den politiska oppositionen. Regeringen måste tvärtom driva på frågan med konkreta förslag.

De första konkreta stegen måste Strandhäll ta redan i vårbudgeten om drygt två månader, och klara besked om regeringens planer borde komma redan i dag.

Väljer sedan oppositionen profilera sig genom att fortsätta att utförsäkra tusentals sjuka människor varje månad är det faktiskt inte regeringens problem.

Det finns bara ett anständigt besked att lämna

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nya tuffa Sverige

Annika Strandhäll

Socialdemokraterna

Stefan Löfven

Försäkringskassan

Fredrik Reinfeldt

Ingvar Persson