Mejla

Pernilla Ericson

Greta Thunberg ber inte makthavarna om hjälp

Klimathotet – se vad bara en enda kan göra

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Greta Thunberg talar inför klimataktivister i Katowice, Polen.
Greta Thunberg talar inför klimataktivister i Katowice, Polen.

LEDARE

“Det vi behöver mer än hopp är handling, eftersom så fort det finns handling så finns det hopp överallt.”
Så svarade klimataktivisten Greta Thunberg på reporterns fråga om framtidstro under en pressträff på FN:s klimatmöte COP24 i Polen. Närmare 30 000 personer – tjänstemän, politiker och lobbyister – hade samlats i polska Katowice. Men Greta Thunberg var inte där för att be världsledarna att stoppa utsläppen av växthusgaser, det slog hon fast redan inledningsvis i sitt tal inför FN och världsmedierna. Människor hade bett om det på klimatkonferenser i 25 års tid, och det hade inte fungerat, eftersom utsläppen bara fortsätter att öka.

Nej, 15-åriga Greta Thunberg utnyttjade sitt tillfälle inför världen till något annat. Att uppmana medierna att börja behandla krisen som en kris. Rika länder som Sverige måste minska sina utsläpp med minst 15 procent varje år för att nå 2-gradersmålet. Vi borde inte prata om något annat, påminde Greta. Den andra uppmaningen gällde folkmakten, den stora rörelsen mot förändring. Budskapet, inför några av världens mäktigaste, var därför: “Människor kommer att resa sig och anta utmaningarna vi står inför.”

”Vi är fortfarande med”

Ord måste bli till handling. Och där politiker brister, kan folket leda vägen. Donald Trumps beslut att ta USA ur Parisavtalet skakade världen. Men det betyder inte att USA är passivt i kampen mot klimathotet. Amerikanska delstater, stora städer, företag och inte minst privatpersoner organiserar sig i klimatarbetet. Under det gemensamma uttalandet “We are still in” har över 3 600 amerikanska företagsledare, organisatörer, religiösa ledare och investerare skrivit under på att fortsätta stötta målen i Parisavtalet.

För att politiker ska våga gå till val på att leda omställningen så måste väljarna signalera att det är ett måste. Däri ligger hoppet. Stora folkrörelser har avgjort historiska skeden förr. I USA kämpade medborgarrättsrörelsen med sina liv som insats för att få bort lagarna som förvägrade svarta människor mänskliga rättigheter. Den högljudda kampen för rösträtten gjorde det till slut omöjligt för män att stänga kvinnor ute från maktens rum.

Många rörelser började på samma sätt som med Greta Thunbergs skolstrejk, någon reste sig och höjde sin röst. I Sverige har organisering lett till mycket av det som andra länder avundas oss: avgiftsfria högskolor, förskola med inkomstanpassad avgift, föräldraförsäkringen, högkostnadsskydd i vården, semesterrätten. När människor går samman kan de välta berg.

Greta Thunberg väckte sin familj

En viktig knuff kommer från de unga. Klimatförändringarna är den fråga som de yngre väljarna i Sverige ser som allra viktigast, enligt SOM-institutet. I Australien hakar elever på Greta Thunbergs skolstrejk för klimatet. I Frankrike har tusentals studenter skrivit på ett upprop som manar till bojkott av klimatskadliga företag.
Operasångerskan Malena Ernman blir inte sällan anklagad för att ha fört över sin klimatkamp på dottern Greta Thunberg. Enligt familjen var det precis tvärtom. “Ni kändisar är för miljön ungefär vad Jimmie Åkesson är för det mångkulturella samhället”, konstaterar Greta Thunberg krasst om konsumtionshetsande stjärnor i självbiografiska boken “Scener ur hjärtat”. Greta Thunberg väckte sin familjs klimatengagemang.

Liknande scener utspelar sig runt middagsbord över hela Sverige. Sju av tio högstadieelever oroar sig för klimatförändringar. En bekant skriver skamset på Facebook om frågan: “Pappa, varför lägger du mjölkförpackningen i soppåsen? Den ska ju vara i återvinningen”.

Vi vaknar runt middagsbordet. Varannan svensk äter nu mindre kött, eftersom köttproduktionen slår hårt mot klimatet. Barn ber sina föräldrar att förklara “Är klimathotet farligt? Vad kan vi göra?”
Så fort det finns handling finns det hopp. Så hur kan politikerna inge hopp? Genom att sluta investera pensionspengar i kol-, olje- och gasbolag. Förbjuda fossilbilar, och subventionera el-alternativ. Storsatsa på tåg, och via internationella samtal låsa upp tågknutarna för att resa via rälsen ner i Europa. Miljöbeskatta klimatbovar. Belöna gröna framsteg för företag. Underlätta alla steg för privatpersoner till omställning, och komma ihåg att behoven ser olika ut beroende på var i landet man bor, storstad eller landsbygd. Exportera vår gröna kunskap ut i världen.

Många människor känner sig maktlösa inför klimathotet. Greta Thunberg är bara en person, men med sin skolstrejk har hon gett upphov till politiska svallvågor över hela världen. Hennes viktigaste bedrift är att visa oss: se vad en enda människa kan göra.

Tänk vad vi kan göra tillsammans.

Av: 

Pernilla Ericson

Publisert:

LÄS VIDARE

Land i sikte för Greta Thunberg

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Klimatförändringarna

Greta Thunberg

Klimathotet

Malena Ernman

Donald Trump

Katowice

USA