ÅSIKT

Vänsterns rörelse mot regeringsmakt

Foto: TT
FJÄRDE STÖRST Jonas Sjöstedt invigde partiets kongress i Örebro i torsdags. Sifomätning pekar på att V nu är landets fjärde största parti. Vad är nästa steg för V? Rörelse i stället för ministerpost?
LEDARE

7 maj 2016. Vänsterpartiet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

I dag går Vänsterpartiets 41:a kongress in på sin tredje dag. Man ska behandla motioner, göra några val och i kväll blir det fest.

Partistyrelsen förlorade i frågan om att prioritera klimathotet före kärnkraftsavvecklingen, men V är ett parti som efter avslutat kongressande kan fira ansvarslinjens blygsamma seger. Trots Jonas Sjöstedts återkommande löften om att V är ett oppositionsparti så handlar det mesta om något annat.

– De beslut vi fattar i detta rum de närmaste dagarna kan mycket väl vara verklighet redan nästa år, sa en inte så litet stolt Jonas Sjöstedt i sitt tal till kongressen i torsdags.

Budgetar med S

För ett parti som sett på sin riksdagsgrupp som en samling människor som först och främst förvaltar partiets – inte väljarnas – mandat är det ingen liten sak. Nu gör man budgetar ihop med Magdalena Anderson och förändrar livet för sina vanliga svenskar. I torsdags kom en Sifomätning som pekar på att V nu är landets fjärde största parti.

Löfven säger nej

Vad är nästa steg för V? För Jonas Sjöstedt var strävan efter ministerportföljer en av de viktigaste när han valdes till partiledare för fyra år sedan.

Men Stefan Löfven vill inte se vänstern i regeringen. Gustav Fridolin är om möjligt ännu mindre intresserad. Och med tanke på hur det går för regeringen är kanske Sjöstedt glad att han slapp bli minister.

Så låt oss för en stund tala om Spanien.

Vid valet i november fick de två dominerande maktpartierna, socialdemokratiska PSOE och konservativa Partido Popular, se hur väljarna övergav dem i stora skaror. I stället stormade vänsterpopulistiska Podemos och mittenhögerpartiet Ciudadanos fram och tog en tredjedel av rösterna.

Att bilda regering utifrån det valresultatet gick inte, och alldeles särskilt svårt var det för PSOE och Podemos att komma överens. Nu blir det nyval i juni.

Pratar om Podemos

Spanien är inte Sverige, men Jonas Sjöstedt tycker om att prata om Podemos. Partiet började som en rörelse som växte fram 2011 i kölvattnet av massprotesterna mot korruption, besparingar, arbetslöshet, ojämlikhet och stålbad.

– Vi har ett för internt arbetssätt, vi fokuserar för mycket inåt. Nu måste vi söka upp folk, engagera dem och bygga en vänsterrörelse.

Så talar V:s partisekreterare Aron Ezler och där någonstans kan vi kanske hitta ansvarslinjens nästa stadium. Rörelse i stället för ministerposter.

Vad V sedan ska prata om när man väl sökt upp folk återstår att se.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM