ÅSIKT

EU måste stå fast vid sin solidaritet

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Terrordådens offer hedras i Bryssel.
LEDARE

Efter attentaten mot Charlie Hebdo och Bataclan i Paris drabbades i går Europas huvudstad Bryssel av terrorn. Mönstret går igen. Urskillningslöst dödande och oskyldiga offer. Allting tyder på att gårdagens bombdåd hänger samman med november­attentaten i Paris, och efter attacken mot Charlie Hebdo arbetade polisen med kopplingar till Belgien. Terrorn slår inte mot enskilda länder, utan mot hela Europa. Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière deklarerade i går att terroristerna angripit ”vår frihet, vår fria rörlighet och alla i EU”.

Behövs gemensam politik

Europa måste möta hotet – och rädslan – tillsammans. ”Skuldra vid skuldra” som inrikesminister Anders Ygeman lite­ ödesmättat uttryckte det i går. Terror­attentaten i Belgien är det bästa argumentet för solidaritet i Europa. Det behövs samordnade politiska program och samarbete mellan olika länders poliser.

Det behövs inte minst en gemensam politik för att hantera den flykting­katastrof kriget i Syrien skapat. Många av flyktingarna jagas av just den rörelse som i går slog till i Bryssel. Vid sidan av den mänskliga katastrofen innebär varje dag av misslyckande också nya säkerhetspolitiska hot.

Argument för isolering

Stängda gränser och nationell egen­nytta – den senaste tidens lösen i den europeiska politiken – erbjuder däremot inga svar alls. Inte på hotet från terrorismen, och inte på något annat heller. Det hindrar förstås inte att attentaten kommer att användas som argument för just isolering och stängda gränser. Högerpopulisten Nigel Farage använde genast tragedin som ett argument inför folkomröstningen om ett brittiskt EU-utträde.

Takt och ton har aldrig varit höger­populisters bästa gren. Andra europeiska politiker uttryckte i går sitt deltagande med den belgiska nationen och det belgiska folket. Den verkliga utmaningen blir att stå fast vid solidariteten när nationalister försöker använda rädslan för att skapa ett mer slutet och isolerat Europa.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM

Ledare

Europa

Bryssel

Belgien

Terrorism