ÅSIKT

Kinberg Batra har andra värderingar än Löfven

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Magnus Sandberg
Det finns en rätt väsentlig skillnad i hur Löfven och Kinberg Batra talar om värderingar.

Det talas mycket om värderingar nu. Kanske beror det på MP-politiker som inte vill ta kvinnor i hand. Kanske beror det på vårens rapporter om stenkastning mot blåljuspersonal.

Anna Kinberg Batra framträdde i alla fall på Södermalm under nationaldagen och talade vitt och brett om svenska värderingar:

– Svenska värderingar kommer inte av sig själva, de kan aldrig tas för givna och de är alltid värda att försvara.

Överens om hotet

Stefan Löfven är också mycket intresserad av värderingar. I sitt anförande i partiledardebatten i dag berättade statsminister att regeringen för att knäcka segregationen tänker “stödja civilsamhället och arbetet för demokratiska värderingar”. I Aftonbladet i dag har han också en debattext med rubriken “Vi backar aldrig från svenska värderingar”.

Lite slappt skulle man kunna säga att det nu inte finns några skillnader mellan statsminister och oppositionsledaren. De är överens om vad som är hotat - det svenska - och de är överens om hur hotet ser ut - det osvenska.

Men det finns en rätt väsentlig skillnad i hur Löfven och Kinberg Batra talar om värderingar.

När Stefan Löfven talar om värderingar så handlar det om ett samhälles värderingar. Här finns en idé om hur samhället ska fungera för att alla som lever i det ska kunna vara en del av det. Det som hotar samhällets värderingar är samhälleliga problem som ojämlikhet och bostadsbrist. 

“Arbete och egen försörjning är det som gäller. Den som gör sin plikt kan också kräva sin rätt. Sverige är ett modernt och fritt land där rättvisa, jämlikhet och jämställdhet är centrala värderingar”, skriver han uppfodrande i Aftonbladet.

Positionerar sig

När Anna Kinberg Batra talar om värderingar så handlar det om människors värderingar. I sitt nationaldagstal lät M-ledaren förstå att det finns människor som tror att man får använda våld och som tror att man får tillämpa egna religiösa lagar. Sådana människor och sådana värderingar är hon trygg att moralisera över, men hon nämner inte ord som fattigdom och segregation - sådant som vi vet göder exkludering, kriminalitet och extremism.

Till slut är ändå värderingspratet ett sätt för Anna Kinberg Batra och Stefan Löfven att positionera sig inför den integrationsutmaning som Sverige kommer att ställas inför efter fjolårets stora flyktingmottagande.

Och där ser vi att M och S intar två olika positioner. Det är nu inte så konstigt. Konflikten mellan vänster och höger kring synen på samhället och på människan är ju vad svensk politik alltid handlat om.

avDaniel Swedin

ARTIKELN HANDLAR OM