Susanna Kierkegaard

Lövin är pinsam men nödvändig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Isabella Lövin höll i går tal på Miljöpartiets dag i Almedalen.
Isabella Lövin höll i går tal på Miljöpartiets dag i Almedalen.

I går avslutades politikerveckan i Almedalen med Miljöpartiets dag. Språkröret Isabella Lövin höll tal klockan tolv mitt på dagen. Två gånger framkallade talet rysningar.

Skämskudden

Första gången kom rysningen av klyschregnet när Isabella Lövin beskrev vårt ansvar för kommande generationer. Fraser som att vi "ser in i barnens ögon och får perspektiv på det vi gör", "allt det som är viktigt finns i barnets blick" och tal om att kunna se in i våra barnbarns ögon på ålderns höst verkade fungera på de redan frälsta. På första parkett såg Grön Ungdoms språkrör Hanna Lidström ut som att hon skulle börja gråta. Men en lyssnare längre från predikstolen drog snarare fram skämskudden. Nog måste det gå att tala om miljön utan att låta så fånig.

Andra gången var rysningen positiv. Isabella Lövin talade då om hur miljöpolitik blir verklighet och om värdet av att vara långsam men tvingande. Hon var hoppfull, seriös och övertygande. Ibland sken entusiasmen igenom den allvarliga minen, som när hon berättade om ny teknologi för fossilfritt stål och plötsligt utbrast - "fattar ni vad stort det här är?".

Attack mot högerpopulismen

När Isabella Lövin gick till attack mot högern var det med varierande finessgrad. Det var tjatigt att återigen lyssna på krav om att Centerpartiet och Liberalerna ska meddela hur de ställer sig till stöd från Sverigedemokraterna i regeringsbildningen, men det är inte Lövins fel att Lööf och Björklund vägrar svara på den viktiga frågan.

Det var när Isabella Lövin attackerade högerns klimatpolitik det faktiskt blev intressant. Ulf Kristersson är inte säker på att det varma vädret har med klimatförändringar att göra. Sverigedemokraterna tycker att SMHI, Sveriges meteorologiska och hydrologiska institut, ägnar sig åt klimatpropaganda och vill minska myndighetens resurser. Lövins tal gjorde det tydligt att Moder jord nog håller på vänsterblocket i rent självintresse.

Faktiska framsteg

Miljöpartiet framstår som moget och allvarligt. Isabella Lövin slog ett slag för "demokratins tråkiga kvarnar" och påpekade att det är de långdragna processerna som står emellan oss och den populistiska avgrunden. Politiska framsteg går långsamt men gör skillnad. Det förstår den som lyssnar på Lövins tal, med eller utan skämskudde.

Publisert:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.