ÅSIKT

Din ego-chef kan lära sig av Janne Andersson

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: AFTONBLADET /85527
Janne Andersson leder sina spelare, men står mitt i bland dem.
LEDARE

Sverige kanske inte har världens bästa fotbollsspelare, men vi har nog världens starkaste lag.
Spelarna blir bättre tillsammans, de hjälper varandra och lyfter laget till helt nya nivåer. Det är något att ta efter.
Tänk er det lagarbetet på en vanlig arbetsplats. I äldreomsorgen, på akutmottagningen eller i förskolan. Många chefer borde bli blåa av avund när de ser hur Janne Andersson får spelarna att samarbeta.
Men egentligen är det inte så konstigt.

Gillar inte divor

Tidningen Chef har kartlagt Janne Anderssons ledarskap och helt klart gillar han inte divor. Han tycker att alla kan bära sina väskor själv och han förutsätter att alla kommer i tid. Han har hög arbetsmoral och förutsätter att alla verkligen gör sitt bästa.

Janne Andersson bygger sedan en tydlig struktur. Spelarna vet vad de ska göra och blir så trygga att de kan coacha och berömma varandra. Janne Andersson behandlar alla människor lika och mest låter han som en gammal sosse när han berättar om sitt ledarskap.
Spelarna tycker att han är rättvis.

Står vid sidan av

Det är något för andra chefer att begrunda. I tider av osäkra timanställningar och inhoppsjobb är det intressant att det inte är "flexibiliteten" som bygger den framgångsrika verksamheten. Det är stabiliteten som gör att medarbetarna kan utföra stordåd.
Och när chefer hela tiden vill nå ut - det vill säga själv synas på bild - är det intressant att se Janne Andersson stå vid sidan av. Han pratar sällan om sig själv, han berömmer laget.

Fattar ni det, alla ego-chefer! Det handlar inte om er utan om hur ni lyfter fram era medarbetare. En fast anställd undersköterska som känner uppskattning jobbar mycket bättre än en stressad timvikarie som ingen kommer ihåg namnet på. Ett sammansvetsat jobbargäng har mycket roligare än de medarbetare som spelas ut mot varandra.

Det är den som håller ihop gänget som når längst och får mest pengar på banken.

Känner säkert pressen

Janne Andersson är värd att hyllas och nu hoppas vi att han lever upp till våra högt ställda förväntningar. Sverigetröjorna är slutsålda i hela landet och i dag hälsar svenskarna på varandra med ett "Var ska du se matchen i morgon?"
Han känner säkert pressen, men Janne Andersson backas upp av sitt lag och det är själva hemligheten med ett gott ledarskap. Den som stöttar sina medarbetare får nämligen lika mycket stöd tillbaka.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM