ÅSIKT

Löfvens bröllopsinbjudan väcker unket klassförakt

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: kerrykennedyrfk / instagram
Stefan Löfven och frun Ulla besökte Robert Kennedys barnbarns bröllop.
LEDARE

För vissa högertyckare verkar det slå slint när de ser Stefan Löfven i internationella sammanhang. De förvånas när han står i Vita huset och pratar bättre engelska än de flesta tidigare statsministrar. De irriteras när han håller ordförandeklubban i FN:s säkerhetsråd. De provoceras av att han blir bjuden på bröllop av familjen Kennedy.

Det går att ana ett underliggande klassförakt bakom reaktionerna. Vissa verkar inte tycka att Löfven, eller "LO-svetsarn" som han hånfullt har kallats av moderater, hör hemma i de här sammanhangen.

Tog bussen från Jämtland

Samtidigt får Löfven kritik när han avstår de exklusiva tillställningarna. Beslutet att inte åka till Almedalen i fjol har irriterat. I år begränsade han Visbysvistelsen till en dag. Först åkte han buss till Gotland från Jämtland med stopp i olika delar av Sverige, därefter flög han direkt från Almedalen till USA för att agera ordförande i FN:s säkerhetsråd och reste sedan vidare privat för att delta vid Robert Kennedys barnbarns bröllop.
Det gillades inte heller.

Moderater och högertyckare missade inte tillfället att försöka sprida bilden av en socialdemokratisk statsminister som valt bort Sverige för USA-eliten. "Han dricker hellre champagne med klanen Kennedy, som den enkle och ödmjuke arbetargrabb han är", skrev moderata riksdagskandidaten Ann Heberlein i sociala medier.

Löfvens bakgrund talar för sig själv

Den sortens negativa personfokus lär Löfven få räkna med i valrörelsen.

Men hans bakgrund talar för sig själv. Ett fosterbarn som blev svetsare, som engagerade sig fackligt, blev ordförande i IF Metall och skaffade sig internationell erfarenhet. Sedan tog han klivet in i partipolitiken. Det är inte någon broiler vi pratar om.

De finns många kvaliteter som Stefan Löfven inte besitter, men att han bemästrar såväl en bussresa genom Sverige som internationella sammanhang kan man inte ta ifrån honom. Den sortens balans är också precis vad som behövs i dagens splittrade politiska klimat. Och det stressar högern.

När moderater försöker använda Löfvens klassbakgrund mot honom slår det tillbaka på dem själva. Det är verkligen ingen last att han haft ett vanligt arbete innan han gick in i politiken, tvärtom.

Varför skulle inte en tidigare svetsare kunna gå på bröllop hos Kennedy-familjen?

avKalle Sundin

ARTIKELN HANDLAR OM