ÅSIKT

Klokt av hovrätten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Fyra års fängelse. Det blev Svea hovrätts dom mot de två så kallade Stureplansprofilerna.

Domen är en viktig markering från rättssystemet. Den visar att kvinnans version av händelseförloppet betyder något. Den slår fast att ett nej alltid är ett nej.

Hovrätten beskriver i domen hur den nittonåriga kvinnans berättelse styrks av den tekniska bevisningen. Hon ringde till larmcentralen efter våldtäkten. Hon var chockad och uppriven när hon talade med polisen.

Läkarundersökningen är en obehaglig lista på fysiska övergrepp. Kvinnan hade blödningar och svullnader över hela kroppen och underlivet. Hon hade så ont att hon fick sövas under den gynekologiska undersökningen.

Hovrätten slår fast att det med tanke på våldsanvändningen är uteslutet att de båda männen inte skulle ha förstått att kvinnan inte ville.

De tvingade henne till sex med grova våldsinslag. De förstörde en ung kvinnas liv.

”Man bedömer henne som trovärdig, och det betyder oerhört mycket för alla kvinnor”, sade Olga Persson, som jobbar med våldtagna kvinnor på Alla kvinnors hus i Stockholm efter domen.

Det är naturligtvis sant, men faktum är att domen betyder mycket även för alla män. En friande dom hade legitimerat synen på mannen som en biologiskt djur som inte kan kontrollera sin sexualdrift och som inte förstår när kvinnan säger nej.

En enig hovrätt slog fast att ett nej är ett nej.

JB