ÅSIKT

Högerspöket avslöjar sig

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
LEDARE

Nyliberalen Stegö Chilò licensskolkar medvetet

Foto: Nya kulturministern Cecilia Stegö Chilò har struntat att betala tv-licensen – i 16 år.

Nu avslöjar de sig, nyliberalerna i regeringen. Kulturminister Cecilia Stegö Chilò, högst politiskt ansvarig för radio och tv i public service, har inte betalat tv-licens på 16 år. Hon har alltså underlåtit att betala den avgift som ska garantera public services självständighet från politiken.

Stegö Chilò skyller själv på sina ”flyttar in i och ut ur landet”. Men hon har bara bott i Tyskland i två år under perioden.

Gillar inte skatter

Naturligtvis handlar det om något helt annat. Genom att inte betala licensavgiften har Stegö Chilò gjort ett ideologiskt ställningstagande. Som nyliberal gillar hon inte svensk public service – och har valt att inte vara med och betala för den. Det erkände hon enligt tidningen Resumé inför ett större sällskap i våras.

”Jag skulle gärna bli åtalad för licensskolk”, sa hon då.

Denna vägran att betala licensavgiften är nära besläktad med Stegö Chilòs och handelsminister Maria Borelius beslut att betala sina barnflickor svart. De gillar inte skatter och kollektivavtal och annat som ger löntagare trygghet, så de väljer att strunta i lagarna om sådant.

Borelius hävdar att hon inte hade råd att betala barnflickorna vitt, trots familjens miljoninkomster. Det är bara en dålig ursäkt. Som minister kan Borelius inte längre försvara sitt ideologiskt valda agerande.

Bildt & Olofsson mot Reinfeldt

Utrikesminister Carl Bildt, regeringens självutnämnda nyliberala överrock, bekräftar alltihop i Svenska Dagbladet. Där viftar han undan Borelius svarta barnflickor med att så gör ”vanliga dubbelarbetande, jämställda, svenska familjer i ett skattetyngt samhälle”. Han är ”inte upprörd alls”. Samme Carl Bildt vill reformera arbetsrätten, precis som Maud Olofsson. De fronderar öppet mot m-ledaren och statsministern Fredrik Reinfeldt, som säger sig älska kollektivavtalen.

Bilden av mjukt m bleknar

Det tog inte ens en vecka. Sedan hade den nya borgerliga regeringen visat sin bristande folkliga förankring. Bilden av de nya, mjuka halvsossemoderaterna bleknar när svarta arbetsgivare och public service-motståndare släpps lös i regeringen. Carl Bildts lösning på jämställdhetsproblemen, svarta barnflickor i?stället för män som faktiskt tar halva ansvaret för hem och barn, är precis så reaktionär som man kan vänta sig av den mörkaste högern. Sällan befolkas den av de ”vanliga familjer” som Bildt säger sig känna.

Reinfeldt får med ens väldiga trovärdighetsproblem. Omgörningen av moderaterna var uppenbarligen inte så genomgripande som valaffischerna ropade ut. Oavsett om Borelius och Stegö Chilò tvingas avgå, vilket vore naturligt, är högerregeringen redan avslöjad.

ÅP