ÅSIKT

Riskstämpeln vägrar gå bort

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: S-kvinnornas ordförande Nalin Pekgul kommer att fortsätta pressa Göran Persson om delad föräldraförsäkring.
LEDARE

”Delad föräldraförsäkring har vi lagt åt sidan”, sa Göran Persson i den senaste tv-debatten med Fredrik Reinfeldt.

Dokument Inifråns granskning av socialdemokraterna, som sändes i SVT i går kväll, uppmärksammade partiets splittring kring delad föräldraförsäkring.

I Dokument Inifrån hördes unga s-kvinnor som står mitt i livet med småbarn och jobb och kämpar för att leva jämställt. Som tror att delad föräldraförsäkring skulle vara ett sätt att ta itu med könsorättvisorna, både hemma och på jobbet.

De fick mothugg av socialdemokrater som Solveig Andersson, ordförande i Bergslagens arbetarekommun. ”Små barn är människor, inte prydnadssaker som ska sköta sig själva. De kanske skulle träna på en hundvalp, som de kan sälja när det blir besvärligt”, hälsar hon till de unga feministerna.

Fast i traditionen

Sociologen Stefan Svallfors menar att striden om föräldraförsäkringen visar hur konservativa arbetare krockar med radikala tjänstemän i socialdemokratin. Arbetarklassen är mer fast i traditionella könsroller.

LO:s Irene Wennemo konstaterar att Göran Persson vill ha en valrörelse som präglas av klassisk höger och vänster. Han vill inte ha värderingsfrågor som han vet skär rakt igenom sitt parti.

Lågavlönade slagträ

I debatten om föräldraförsäkringen använder kvoteringsmotståndarna de lägst avlönade kvinnorna som slagträ. De som inte har råd att låta pappan vara hemma med barnen, eftersom han tjänar mest. Den feministiska argumentationen möts med klassretorik.

Socialdemokraterna som resonerar så är svaret skyldiga. Hur tror de att kvinnor någonsin ska få högre löner om samhället inte gör upp med könsorättvisorna hemma och på arbetet?

Anna Thoursie, chef för tankesmedjan Agora, är pedagogisk när det gäller detta. Hon förklarar hur könsrollerna – att kvinnor tar störst ansvar för barnen och alltså är mest hemma från jobbet – får arbetsgivarna att stämpla alla kvinnor med ”hög risk” i pannan. En delad föräldraförsäkring skulle innebära att männen också blev ett högriskkollektiv. Att välja män skulle inte längre vara logiskt för arbetsgivarna.

Döljer sin identitet

Senast i går presenterades forskning som visar att kvinnor har betydligt sämre chanser än män att bli kallade till anställningsintervju, även när de har likvärdiga meriter. Kvinnor ökar sina chanser att få kontakt med en arbetsgivare om de döljer sin identitet när de söker jobb.

Den socialdemokratiska striden om delad föräldraförsäkring är inte avgjord. Men att ändra på könsroller, att ta itu med de allra djupast rotade orättvisorna, tar tid.

”Vi insåg inte vilka krafter vi utmanade. Vi förstod inte att det nästan handlade om en revolution när vi krävde delad föräldraförsäkring”, säger s-kvinnors ordförande Nalin Pekgul i Dokument Inifrån.

Kampen fortsätter.

ÅP

ARTIKELN HANDLAR OM