ÅSIKT

Ett år efter attentatet – terrorn har förlorat

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Anna Tärnhuvud / AFTONBLADET / 85705

“I dag känner vi bara sorg. Sorg över döda och skadade och över att Stockholm aldrig mer kommer att bli som förr”.

Så skrev Aftonbladets ledarsida för precis ett år sedan. Stockholm stod stilla, i chock. En lastbil hade hänsynslöst rusat fram längst stadens mest besökta affärsgator. Fem människor skulle dö, tre gånger så många hade skadats svårt och många, många fler hade fått sina liv förändrade.

Då, på kvällen den 7 april 2017, visste ingen säkert, men alla anade att Sverige drabbats av internationell terrorism. Som Bryssel, Berlin, Nice eller Paris.
En man hade gripits. I dag vet vi att han heter Rakhmat Akilov och att han kapade lastbilen i ett försök att tvinga Sverige och den svenska politiken på knä.

Tid att analysera

“Tids nog kommer vi att analysera” skrev vi också då på kvällen för ett år sedan. Kanske är det dags nu. Sorgen finns kvar, och vreden. Men samtidigt kan vi konstatera att terrordådet för precis ett år sedan misslyckades.

Rakhmat Akilov kunde inte slå undan kärnan i det som är Sverige. Han lyckades inte försvaga rättsstaten eller göra vårt allt för polariserade samhälle ännu mer splittrat. Han kunde inte tvinga fram en ny svensk Mellanösternpolitik eller rädda mördarsekten IS från kollaps.

Akilov tvingas nu möta sina offer i rätten. Han konfronteras med åklagarens ibland nästan pedantiskt exakta anklagelser.

Rättegången är ett misslyckande för terrorn, och ett styrkebesked från rättssamhället. Akilov hade planerat att dö en martyrdöd på Drottninggatan. Nu sitter han där som den ynklige brottsling han är.

Samhället går vidare

Sannolikt kommer Akilov att tillbringa resten av sitt liv inlåst och allt mer bortglömd medan det svenska samhället och den svenska demokratin går vidare.

Ett år efter terrorattentatet på Drottninggatan kan vi konstatera att Sverige har förändrats. Otryggheten är lite större, de auktoritära dragen lite starkare. Men i stort klarade vårt samhälle att stå upp mot terrorn och hatet.

Sammanhållningen och rättssamhället visade sig starkare än skräcken och hotet.

Sorgen finns kvar. Sorgen över de döda, och de skadade. Sorgen över det Sverige som aldrig kan bli sig precis likt efter terroristattacken.

Mitt i den förtvivlan finns ändå ett slags hopp. Terroristerna förlorar, rättssamhället och demokratin vinner.


Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.


avIngvar Persson

ARTIKELN HANDLAR OM