ÅSIKT

Ibrahim Baylan släckte lampan

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Stefan Mattsson
Energiminister Ibrahim Baylans skatteförslag är ängslig energipolitik.

Regeringen tänker beskatta ­solcellsanläggningar.

Ja, ni läste rätt.

Medan resten av världen ­ställer om till alternativ energi vill den svenska regeringen ­göra den dyrare. Energiminister Ibrahim Baylan skyller på ­oljestaten Norge som inte vill att Sverige ska subventionera sol och vind. Sedan ett par år tillbaka har Sverige och Norge en gemensam elcertifikatsmarknad som ska gynna förnybar el, men som uppenbarligen också kan missgynna den. På Ibrahim Baylans departement skyller man även på EU-reglementet, på statsstödsreglerna, all denna byråkrati som får Ibrahim Baylan att släcka lampan.

Hopplöst dåliga

Solceller är en viktig del i framtidens energisystem som vi både kan använda och till­verka. Solenergin är förnybar och till skillnad från vindkraft och bioenergi orsakar den inga konflikter med naturintressen och irriterade grannar. Allt du behöver är egentligen ett tak.

I Sverige har vi varit hopplöst dåliga på att utnyttja solenergin. Jämfört med Tyskland som har ungefär samma solstrålning som södra Sverige har Tyskland 170 gånger mer solel per capita.

Solen är framtiden

I Kalifornien bygger Apple just nu ett helt soldrivet ­centrum, en futuristisk investering på 850 miljoner dollar.

I Kina planeras en utbyggnad av solenergin med 17,8 gigawatt bara i år. I installerad effekt motsvarar det kanske 20 kärnkraftverk. RBC Capital Markets rapporterar om Kinas ökade ­efterfrågan på solenergiutrustning. Indien siktar ännu högre med målsättningen 100 gigawatt solenergi till år 2022.

Solen är framtiden och även här hemma börjar den lysa lite försiktigt. Runt om i landet ­installerar fastighetsägare solceller på taken. Ibrahim Baylans skatteförslag kommer inte att påverka villaägare, men företag som sätter upp solpaneler på större tak eller landområden kommer att få betala. Det är en dålig signal. Det blir tillbaka till gårdagen med svensk kärnkraft och norsk olja. Det är möjligt att EU:s statsstödsregler kan orsaka problem någon gång i framtiden, men vi kan inte ha en så ängslig energipolitik.

Tvärtom borde Ibrahim Baylan ta strid för en modernisering av både energin och regelverken. Om ett halvår möts världens länder på det stora klimatmötet i Paris. Sverige kan åka dit som ett ängsligt litet land eller med ett självförtroende som kan locka själva Apple.

Gårdagen eller framtiden, det är bara att välja.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

avEva Franchell

ARTIKELN HANDLAR OM