ÅSIKT

De rikas smuts löser inte arbetslösheten

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.
Foto: Städköpare – inte svaret på arbetslösheten.
LEDARE

När prognoserna i fjol började tala om att 160 000 personer skulle söka asyl i ­Sverige under 2015 samlades våra politiker för att visa handlingskraft.

Resultaten av de migrationspolitiska samtalen blev kanske inte så storartade. Vid sidan av 10 miljarder extra till ­kommunerna var regeringen och de ­borgerliga partierna mest överens om att ­utöka rut-avdraget. Från och med augusti ska man få göra skatteavdrag om man köper flytthjälp, om man behöver få ett spel installerat på sin dator eller om man vill ha sitt äppelträd beskuret. Så ska de nya människorna i vårt land få jobb, är tanken.

”Räcker inte”

Men det räcker inte, tycker Arbetsförmedlingen. Att regeringen sänkte taket för rut-­avdragen – staten betalar bara hälften av räkningen om familjens rut-tjänster ­kostar upp till 100 000 kronor om året – kan leda till att vissa familjer inte köper städning längre, tror Arbetsförmedlingens generaldirektör Mikael Sjöberg. Det verkar konstigt. Av drygt 600 000 som gjorde rut-avdrag år 2014 skulle ­bara 1,8 procent slå i taket med de nya ­reglerna. Är det dessa cirka 11 000 städköpare som ska lösa arbetslösheten bland utrikes ­födda?

Utbildning och bostäder

I går presenterade Arbetsförmedlingen också en rapport om framtidens ­arbetsmarknad. Här visar det sig att de som läser yrkesförberedande program på gymnasiet – omvårdnad, bygg och anläggning, industri, fordon och transport – i det närmaste är garanterade jobb om fem år. Det råder redan brist på arbetskraft – särskilt inom offentlig sektor. Vårdbiträden, undersköterskor och barnskötare har lätt att få jobb. Även plåtslagare, murare, snickare och glas­mästare har goda möjligheter att få ­arbete. Samtidigt söker 345 000 efter ett jobb, och fler lär det bli när nya asylsökande och folk med uppehållstillstånd går till Arbetsförmedlingen. Lösningen måste vara utbildning och bostäder. Inte att med dyra subventioner skapa fler okvalificerade jobb för okvalificerad arbetskraft.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

ARTIKELN HANDLAR OM