Mejla

Anders Lindberg

Dagens Ungern platsar inte i EU

Publicerad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Viktor Orbán, premiärminister Ungern
Foto: AP
Viktor Orbán, premiärminister Ungern

LEDARE

Så var det bråk mellan Sverige och Ungern, igen. Regeringen i Budapest har retat upp sig på att socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) delat en artikel från Aftonbladets ledarsida om premiärminister Viktor Orbáns nya familjepolitik.

Ungern har kris i befolkningsfrågan och högerregeringen vill att landets kvinnor ska föda fler barn. “Vi ser inte bara till antal, vi vill ha ungerska barn. Migration är för oss att ge upp”, sa Orbán i ett tal nyligen.
Retoriken är nationalkonservativt allmängods. Högerextrema Alternativ för Tyskland hade exempelvis en affisch i förra valet med texten "Nya tyskar? Dem gör vi själva" illustrerat av en gravid vit kvinna på en sommaräng. Budskapet var inte ens inlindat.

Stängd gräns vansinne

Problemet är självfallet att Europas befolkning kommer att minska utan invandring. Stängda gränser är ekonomiskt vansinne med en åldrande befolkning. Det är dessutom en ond spiral. I länder med "traditionell", alltså ojämställd, familjepolitik får kvinnor ofta välja mellan att göra karriär eller bilda familj. Trånga könsroller gör att många inte skaffar barn, även om de kanske egentligen skulle vilja. Ungern är inte ensamt om att ha låga födelsetal.

I Sverige försöker vi i stället göra det möjligt att förena familj och arbete. Vi har inte nått hela vägen men allmän förskola, generös föräldraförsäkring med öronmärkta pappamånader och arbete mot lönediskriminering av kvinnor är steg på vägen.

”Sverige och Ungern har väldigt olika syn på kvinnors rättigheter och familjepolitik”, skrev UD till TT efter att Ungern meddelat att de kallar upp Sveriges ambassadör i Budapest med anledning av Annika Strandhälls tweet.

Det är en riktig iakttagelse. Sverige och Ungern tycker även olika om liberal demokrati, fri press, oberoende domstolsväsende, fritt civilsamhälle och akademisk frihet. Och det börjar bli dags att Europa sätter ner foten mot förfallet i Budapest.

”Stackars sjuka varelsen”

– Den som ifrågasätter detta är sjuk. Jag tycker alltså att det som den här stackars varelsen har sagt är abnormt, sa Ungerns vice premiärminister Zsolt Semjén om Annika Strandhäll i en regeringstrogen TV-kanal.

– Alla måste förstå att den här stackars sjuka varelsen inte ifrågasätter den ungerska regeringen utan naturens lag och i slutändan Gud som har skapat naturen, fortsatte han.

I går kallade svenska UD upp Ungerns ambassadör i Stockholm efter vice premiärministerns uttalanden. Zsolt Semjén är en färgstark politiker som uppmärksammades i våras för en påstådd korruptionsskandal då det bland annat avslöjades att han varit på flera jaktresor i Sverige. Bland annat sköt han en tam ren.

– Det är min ren. Detta är som att gå in på en bondgård och skjuta en ko, sa Niklas Jonsson från Grans sameby till Aftonbladet.

Allvarlig underton

Förutom det smått bisarra i att Ungerns regering kallar Annika Strandhäll "en sjuk varelse" och tror att deras politik kommer från Gud så finns en allvarlig underton i allt detta.

Om dagens Ungern hade sökt medlemskap i Europeiska unionen skulle svaret ha blivit nej. Landet uppfyller inte längre de krav som ställs när det kommer till demokrati, fri press, oberoende domstolar med mera.
Ingen järnridå skiljer längre öst från väst i Europa, och det ska vi vara tacksamma över. Men en ny gräns håller på att resas - där medborgarskapet har olika värde. I väst spelar det roll hur du röstar, journalister är fria att skriva och domstolarna fylls inte av politruker. I öst går utvecklingen nu bakåt.

Till saken hör att dessa länder även är de största bidragstagarna i EU. Vi i väst finansierar avvecklingen av demokratin i öst. Det bör vi sluta med. Om inte nästa års EU-budget villkorar ekonomiskt stöd till länder med att dessa återupprättar demokrati, fri press och rättstatens principer bör Sverige lägga in sitt veto.

Inte en krona mer till detta.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.