Mejla

Ingvar Persson

Utsatthet är en blind fläck för moderater

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Moderaterna är bekymrade över att det växer fram ett skuggsamhälle av papperslösa i Sverige. Partiet har till och med haft en arbetsgrupp som funderat över hur det ska kunna undvikas, och resultatet redovisades i går av den migrationspolitiske talespersonen Johan Forssell på Svenska Dagbladets debattsida.

Oron är befogad. Människor utan giltiga papper hamnar i ett slags rättslöshet, och precis som Forssell påpekar betyder det “svåra förhållanden och social utsatthet”.

Utnyttjande och exploatering

Mer direkt kan man säga att många utsätts för misär, utnyttjande och exploatering, inte minst på arbetsmarknaden. När människor tvingas acceptera de villkor de kan få finns det alltid skrupelfria arbetsgivare som är beredda att dra nytta av situationen.

Med tiotusentals människor som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd men ändå finns kvar i landet blir problemet inte bara humanitärt och socialt utan också strukturellt. Rättslöshet och utsatthet skapar en svart ekonomi och en parallell maktordning.

Det behövs svar

Om man vill kan man förstås kalla det för ett skuggsamhälle. Självklart måste seriösa politiker kunna ge ett svar på hur utvecklingen ska brytas.

Vid sidan av kända synpunkter, som att det behövs fler poliser och fler förvar för människor som ska avvisas, har Forssell tre nya förslag. Han vill förlänga tiden som måste gå innan den som fått avslag kan lämna in en ny asylansökan. I dag krävs det fyra år. En kort tid, anser Forssell som tycker att tio år skulle vara lagom. Då hoppas han att många asylsökande skulle förstå vinken och frivilligt ge sig i väg.

Fängelse

Dessutom vill Moderaterna kunna sätta den som vistas olagligt i landet i fängelse. Ett sätt att “ytterligare markera”, som Forssell uttrycker saken. Och till sist tänker Moderaterna anslå mer pengar till stödet för återetablering.

Sedan tar det stopp.

Moderaterna beskriver ett stort samhällsproblem, men levererar bara förslag för att öka pressen på människor som redan är mycket utsatta. Inte ett ord om hårdare kontroller av arbetsgivare, krav på schysta villkor i upphandlingar eller förstärkta fackliga rättigheter. Ingenting om att straffa arbetsgivare utnyttjar värnlösa människor.

En reglerad invandring förutsätter att avvisningssystemet fungerar. Då kan regler behöva ändras och till exempel polisens resurser förstärkas.
Men det kräver också kontroller och straff mot företag och personer som exploaterar människors utsatthet.

På den punkten visar moderaterna ännu en gång upp en blind fläck.

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.