Mejla

Eva Franchell

Fridolin måste resa sig på nio

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Hoppet står fortfarande till Gustav Fridolin.
Hoppet står fortfarande till Gustav Fridolin.

LEDARE

När de flesta redan lämnat Almedalen är det dags för Miljöpartiet. Gustav Fridolin har en tendens att hamna i skymundan.
Det är synd det, Sverige behöver ett grönt parti som gör avtryck.
På det skakiga G20-mötet i Hamburg är klimatet en av de stora frågorna. Att Donald Trump avfärdar Parisavtalet skapar nya spänningar som ställer krav på resten av världssamfundet. Om Sverige har internationella ambitioner måste de gröna frågorna lyftas fram och inte avhandlas på ett glest befolkat lördagsmöte i Almedalen.

Förtroendet för Fridolin

Det var inte där det gröna äventyret skulle sluta. Miljöpartisterna var ju så kaxiga när de fick makten och sex ministerposter i Stefan Löfvens regering. Då var det segerrusiga språkrör som skulle förändra politiken. I dag ser vi två språkrör som förändrats av politiken.

Gustav Fridolin är den som suttit längst och som drabbats allra hårdast. Han är numera den partiledare som svenska folket har allra minst förtroende för. 55 procent av väljarna saknar helt tilltro till honom, enligt Aftonbladet/Inizio. Hans kollega Isabella Lövin klarar sig inte mycket bättre.

Annie Lööf saboterar

Luften har fullständigt gått ut Miljöpartiet och i stället är det Annie Lööf som har vind i seglen. Hon är populärast och det är hon som numera lockar de unga gröna storstadsborna. Det måste plåga Gustav Fridolin och Isabella Lövin, men Annie Lööf verkar också vara den som har högst förtroende när det gäller miljö och klimat.
Men väljarna har kort minne. I den gamla Alliansregeringen var det ständigt Centern som dagtingade med samvetet. Annie Lööf har aldrig satt miljöfrågorna främst. I dag saboterar hon snarare regeringens försök att minska koldioxidutsläppen. Hon är emot flygskatt och vägslitageavgift för tunga fordon. Hon vill skära ner på naturvården och minska anslagen till klimatinvesteringar och miljöforskning.

Hon vill minska Sveriges klimatambitioner i EU.
Det borde vara Annie Lööf som stod där på Almedagslördagen och hängde med huvudet, men livet är sällan så rättvist.
För klimatets skull hoppas vi att Fridolin reser sig på nio. Sverige behöver en grön politik och just nu är det bara Miljöpartiet som kan leverera den.

Av: 

Eva Franchell

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Annie Lööf

Gustav Fridolin

Miljöpartiet

Isabella Lövin

Klimathotet

Almedalsveckan