Mejla

Jonna Sima

Busch Thor vill ha SD i koppel

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

KD vill bilda en Alliansregering med stöd av SD – men utan något budgetsamarbete.
KD vill bilda en Alliansregering med stöd av SD – men utan något budgetsamarbete.

LEDARE

I en julintervju i Dagens Nyheter förkunnar Ebba Busch Thor att Kristdemokraterna vill bilda en Alliansregering – även om de borgerliga partierna samlar färre röster än de rödgröna.
Lösningen heter Sverigedemokraterna.
I intervjun förklarar Busch Thor att hon inte ser några problem med att ta stöd av SD för att skapa en borgerlig majoritet. Men hon säger samtidigt att det är otänkbart att ha ett budgetsamarbete med partiet.

Dubbla budskap

Ett motsägelsefullt besked, skulle nog den vanliga väljaren hävda.
Men så har dubbla budskap också blivit Ebba Busch Thors signum under hennes korta tid som partiledare.
Ena stunden är hon för hårdare tag i flyktingpolitiken, andra stunden skriver hon under Svenska kyrkans julupprop för familjeåterförening.

Men att tro, som Ebba Busch Thor verkar göra, att Sverigedemokraterna snällt ska acceptera Alliansens budget är både naivt och dumt. Tro kan man, som det heter, göra i kyrkan. I verkligheten kommer Jimmie Åkessons parti – som i dagsläget är större än KD, Centern och Liberalerna tillsammans – givetvis ställa motkrav på ett sådant samarbete. Och då lär familjeåterförening för flyktingar inte stå med på prioriteringslistan.

Godtrogen förhoppning

Kristdemokraternas ideologiska linje påminner om "Prästens lilla kråka". Än slank hon hit, än slank hon dit – och än slank hon ned i diket.
Och det är där, under riksdagsspärren, KD befinner sig i dag. Deras överlevnadsinstinkt borde säga dem att det politiska landskapet kräver nya koalitioner. Men i stället verkar man ha en godtrogen förhoppning om att Sverigedemokraterna lydigt ska gå i Alliansens koppel.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Flyktingpolitik

Kristdemokraterna