Männen flyr in på toa så kvinnorna får jobba
Spolar bort jämställdheten
Är du kvinna och har varit med om att din manliga partner försvinner in på toaletten? Ja, då är du inte ensam.
Kvinnor får sällan egentid, men det unnar männen sig. Toaletten har blivit männens nya “man cave”, deras svarta hål. Enligt brittiska experter beror det på att männen vill ha en paus. Redan långa toabesök blir ännu längre. Var tredje pappa flyr till muggen i snitt sju timmar om året för att få lugn och ro. Samtidigt som män gömmer sig fixar och donar tjejerna.
Enligt studien är det, trots att männen spenderar mer tid på toan, framförallt kvinnor som rengör badrummet på daglig basis.
Jag har hört det själv, hur flera av mina bekanta beklagar sig. Deras män försvinner in i badrummet och kan vara borta i vad som känns som en evighet. Medan mammorna nästan aldrig får vara själv på toa utan att en unge ska vara närvarande.
Allt oftare tycker jag mig höra av progressiva att feminismen har nått sin topp. Till och med det feministiska partiet Socialdemokraterna kastar tjejer under bussen i sin iver att få rubriker. Enligt dem har feminismen gått för långt med retorik som att det inte är rimligt att prioritera genuspedagogik inne i klassen, när killarna utanför klassrummet bär skyddsväst.
Påståendet att män är förlorare på feminismen ägnar författaren och kulturskribenten Selma Brodrej sida upp och sida ner i sin debut. Hon beskyller andra kvinnor för att klanka ner på män. Samtidigt som fokus legat på att stärka kvinnor har männen förbisett.
Jag har själv svårt att förlika mig med tanken på att det är feminismens fel att män mår dåligt eller tvingas in i dödligt våld. Kollar man på faktiska resurser är vi långt ifrån jämställda.
Än idag tjänar kvinnor inte ens lika mycket som män, trots att de utför samma jobb. Kvinnor som jobbar heltid jobbar gratis en timme varje dag. Arbetarkvinnor har det ännu värre, de jobbar oftare ofrivilligt deltid.
Totalt tjänar kvinnor – under en hel livstid – 6,3 miljoner kronor mindre än män. Då räknas alltså inkomst, bidrag, sjukersättning, vård av barn och föräldraledighet in i kalkylen.
Kvinnor förlorar dessutom på att skaffa ungar. Inte ens ett halvt sekel efter föräldraförsäkringens införande har uttagen av ledighet kommit nära att delas lika mellan föräldrar.
Det är inte heller jämställt i hemmet. Kvinnor står för majoriteten av städandet, tvättandet och matlagningen medan männen monterar en möbel eller installerar en apparat då och då. Inte konstigt att tjejerna strejkar i sängen och barnafödandet har gått ner i Sverige.
Feminism handlar inte om att vissa ska vinna på bekostnad av andra. Det finns plats för alla. Så tjejer, ta en längre toapaus. Då kanske männen tvingas utföra de obetalda hushållssysslorna själva.