Mejla

Ingvar Persson

Terror är terror oavsett hårfärg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

En terrorlagstiftning som inte kan tillämpas när tre nazister försöker spränga politiska motståndares lokaler och flyktingförläggningar i luften är inte mycket att ha. Om det som inträffade i Göteborg under hösten och vintern inte är terrorism måste vi fråga oss vad som egentligen förtjänar den etiketten.

En person blev allvarligt skadad, och effekten hade kunnat bli mycket värre.
Därför är det självklart att åklagaren Mats Ljungqvists beslut i förra veckan att inte åtala nazisterna – tidigare medlemmar i Nordiska motståndsrörelsen – för terrorism har skapat debatt, och krav på lagändringar. Till och med inrikesminister Anders Ygeman har försiktigt öppnat för att se över lagen.

Det måste göras. Vi kan inte ha en lagstiftning som i praktiken bara kan tillämpas på människor med ursprung i andra länder. Ändå är diskussionen om Göteborgsåtalets brottsrubricering på sätt och vis ett stickspår.

Inte en fråga om juridik

Terrorism är inte i första hand en fråga om juridik. Allt en terrorist kan förväntas ta sig för är förbjudet, oavsett vad det kallas. Det är inte tillåtet att skjuta ungdomar på ett politiskt sommarläger, att döda personer på en skola eller att köra lastbilar längst en gågata full av folk. Och det är absolut inte tillåtet att spränga lokaler där det befinner sig människor.

Terror blir det när motivet är politiskt, att med skräck och våld tvinga på samhället en - förvriden - bild av världen. Då spelar det mindre roll om den bilden handlar om ett islamistiskt kalifat, en radikal revolution eller något slags dunkelt raskrig. Terror är det lika förbannat, och det måste vi kunna tala om oavsett vad juristerna tycker sig kunna bevisa.

Politiska motiv

Det råder ingen tvekan om att de tre nazisternas motiv handlade om politik, precis som varenda hot mot kommunalpolitiker som stått upp för ett generöst flyktingmottagande eller varenda anlagd brand på flyktingförläggningar har varit politiska. Och syftet har varit att förändra samhället med våld.

Det viktigaste är kanske inte att det står terrorism i de domar nazisterna i Göteborg så småningom kommer att få. Däremot måste vi kunna föra ett samtal om det hot våldsamma politiska extremister utgör mot samhället och demokratin. Och att samhället klarar av att sätta stopp för terrorn.

För terror är det och det måste vi kunna säga, oavsett vad åklagare Ljungqvist läser in i lagtexten.

Följ Aftonbladet Ledare på Facebook för att diskutera vidare och hitta andra spännande ledartexter.

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Nazister hindrar Prideparaden

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Nazistdåden i Göteborg

Terrorism

Nazism

Anders Ygeman

NMR, Nordiska motståndsrörelsen