Mejla

Susanna Kierkegaard

Macron har fyra dagar på sig att bli vänster

Desperat kamp om trötta väljare

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Emmanuel Macron försöker bli omvald som Frankrikes president på söndag.
Emmanuel Macron försöker bli omvald som Frankrikes president på söndag.

LEDARE

Ett rotorblad på ett vindkraftverk väger ungefär elva ton. När turbinerna monteras ihop hissas bladen upp i jättelika lyftkranar. Varje kraftverk hålls ihop av 15 000 bultar.

Om högerextrema Marine Le Pen vinner det franska presidentvalet på söndag vill hon inte bara stoppa byggandet av nya vindkraftverk – hon vill börja skruva isär de gamla också. Le Pen tycker att turbinerna stör utsikten. Hon vill hellre bygga 20 nya kärnkraftverk.

Kamp om vänsterväljarna

Den senaste veckan har finalisterna i presidentvalet försökt tävla om den tredje största kandidatens väljare. Nästan åtta miljoner fransmän röstade på vänsterpartisten Jean-Luc Mélenchon. Sittande president Emmanuel Macron, marknadsliberal och tidigare bankman, har lovat en mer ambitiös klimatpolitik i försök att få med sig unga vänsterväljare.

Men enligt Financial Times planerar två tredjedelar av Mélenchons väljare att strunta i att rösta på söndag. Många känner sig inte lockade av varken Le Pen eller Macron. En gymnastiklärare i en fattig förort till Paris säger till Financial Times att hon tänker rösta blankt. Som volontär har hon märkt en stor ökning bland de som behöver söka hjälp för att ha råd med mat under Macrons presidentskap.

Le Pen bäddar för juridiskt helvete

Marine Le Pens klimatidéer lär ta tid att realisera. Tio procent av all fransk el kommer från vindkraften. Att avveckla den skulle bli ett gigantiskt projekt. En professor i ekonomi specialiserad på miljöfrågor vid Paris Dauphine-universitetet säger till Financial Times att det skulle bli ett juridiskt helvete.

– Hon skulle behöva anställa lika många advokater som det finns vindkraftverk i dag i Frankrike för att försöka upphäva alla tillstånd.

Tjugo nya kärnkraftverk är ännu svårare. Experterna säger att det är i princip ogenomförbart. Det skulle kräva enorma investeringar och lång tid – ingetdera finns i nuläget.

Infekterad debatt

I kombination med planerna på att stoppa investeringar i både vind- och solkraft riskerar Marine Le Pens politik att helt enkelt resultera i elbrist. Frågan är vad hennes väljare tycker om risken att deras hem släcks ner och fabrikerna tystnar.

Pengarna som skulle ha gått till förnybar el vill Le Pen i stället lägga på att sänka skatterna på drivmedel. Det har varit en infekterad fråga ända sedan Emmanuel Macron tillträdde. Efter proteströrelsen Gula västarnas demonstrationer 2018 tvingades presidenten backa i frågan om höjda klimatskatter på drivmedel.

Marine Le Pens politik lär inte locka många på vänsterkanten. Det största hotet mot Macron på söndag är att Mélenchons väljare stannar hemma. Den marknadsliberala presidenten har helt enkelt inte gjort tillräckligt för att övertyga dem. Han har bedrivit högerpolitik sedan 2017. Nu har han fyra dagar på sig att bli vänster.

Annars blir det många bultar att lossa.

Av: 

Susanna Kierkegaard

Publisert:

LÄS VIDARE

Stockholm och Bryssel kan inte bestämma var vindkraften ska byggas

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Fransk politik

Emmanuel Macron

Marine Le Pen

Vindkraft

Elbrist

Klimatpolitik

Miljöfrågor