Mejla

Anders Lindberg

Omröstningen kan bli superspridare av covid

Riksdagen struntar i Anders Tegnells regler

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

På måndag klockan 10 samlas riksdagens 349 ledamöter från hela Sverige tätt sammanpackade i kammaren för att rösta bort Stefan Löfven.

Räkna med att ingen som uppvisar symtom på förkylning, är snorig eller hostar uteblir. Men ännu värre, räkna med att de riksdagsledamöter som egentligen sitter i karantän efter att ha vistats utomlands också dyker upp.

Det rapporterade Sveriges radio i morse. De ledamöter som sitter i karantän ska få en egen ingång. Men alla ska samlas i riksdagens kammare.

Hux flux 349

“Nu ska vi hux flux vara 349 stycken, axel vid axel. Det känns tveksamt och olustigt”, säger centerpartisten Anders Åkesson.

Misstroendeomröstningen kan alltså bli ett superspridarevent. Alla är inte vaccinerade och riskgrupper och äldre ska trängas ihop med övriga.

Efter voteringen kommer ledamöterna att sprida ut sig i precis hela landet och kan ta smittan med sig. Särskilt med tanke på hur snabbt det nya deltaviruset sprider sig är nog ”tveksamt och olustigt” århundradets underdrift.

Sedan mars förra året har svenska folket tagit stort ansvar. Folk har inte närvarat på anhörigas begravningar, kultur och idrott har ställts in och tusental har blivit arbetslösa och sett livsverk gå om intet som en konsekvens.

Riksdag på distans

Även riksdagen har skött mycket av arbetet på distans och bara ett fåtal ledamöter har deltagit i omröstningar och utskottsarbete på plats.

Men på måndag gäller inget av detta längre. Alla de uppoffringar vanligt folk har gjort för att följa Anders Tegnells regler är inte vatten värda. Trots att omkring 15 000 svenskar har dött och vi mycket väl kan stå inför en fjärde våg till hösten är det som att alla rekommendationer och inskränkningar i våra liv bara var på låtsas.

Men covid-19 bryr sig inte om vilka frågor som diskuteras. Det räcker med att en person är smittad och med tanke på smittspridningen i delar av landet kommer det sannolikt att vara flera. Om du söker på “klusterutbrott corona” på Google får du nästan 20 000 träffar. Från Ljusdals kommun, Microsoft i Gävleborg, Northvolts batterifabrik i Skellefteå, ett äldreboende i Hofors, studentfester i Uppsala och så vidare.

Efter ett och ett halvt år med pandemin vet vi precis vad som kan hända.

Men smittskyddet struntar Nooshi Dadgostar, Jimmie Åkesson, Ulf Kristersson och Ebba Busch i. För dem är makten viktigare än allt annat.

Kallas in igen

På måndag kommer Stefan Löfven sannolikt att röstas bort. Vad som händer sedan vet vi inte. Men enligt Expressens kartläggning så kan Ulf Kristersson sannolikt redan ha tillräckligt med röster för att bli vald. M, KD, L och SD har 174 mandat och ledamoten Helena Lindahl (C) gick redan 2019 mot partilinjen och röstade mot Stefan Löfven. Röstar hon på Kristersson kan han bli vald.

Och vid varje sådan votering kommer hela riksdagen, precis som på måndag, att behöva kallas in igen.

En bättre illustration på hur totalt oansvarigt det är att ställa till politisk cirkus mitt i en pandemi går knappast att få.

Inför midsommar på fredag är Anders Tegnell tydlig.

– Träffas i små grupper, inte starta nya kontakter nu som kan innebära nya smittkedjor, och definitivt inte ge sig iväg till något midsommarfirande om man har de minsta symtom, säger han.

Ni borde skämmas ögonen ur er.

Av: 

Anders Lindberg

Publisert:

LÄS VIDARE

Kaos och revolution till midsommar – nej tack

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ljusdals kommun

Coronaviruset

Hofors

Nooshi Dadgostar

Ulf Kristersson

Ebba Busch

Uppsala