Mejla

Ingvar Persson

Inga svar kan lindra sorgen efter Estonia

Det är rätt att tillåta dykningar

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

LEDARE

Om det finns en sak vi har lärt oss av de 26 år som gått sedan den där natten i september 1994 är det kanske att ingen kommer att kunna leverera tillfredställande svar. Estoniakatastrofen skapade allt för många personliga tragedier och rev upp för många sår.

Förlisningen är ett nationellt trauma i tre länder.

Därför är eftermiddagens besked från regeringen det enda rimliga. Om haverikommissionens experter begär att få dyka i ett försök att räta ut något frågetecken måste det tillåtas. Något annat vore omöjligt.

Att ta bort gravfridslagen är däremot varken rimligt eller nödvändigt. Därför kommer den att finnas kvar.

Många känner smärta

Beslutet att tillåta nya undersökningar innebär en smärta för många av de överlevande och för anhöriga till dem som förlorade livet den där natten. Dykningarna kommer att slita upp sår som kanske varit på väg att läka.

Det gör å andra sidan obesvarade frågor också, och efter dokumentären som avslöjade hittills okända hål i Estonias skrov finns det gott om sådana.

Haverikommissionen gör bedömningen att det behövs dykningar för att säkert kunna förklara de nya uppgifterna. Självklart måste de genomföras.
Att Estoniakatastrofen drabbade så många betyder samtidigt att förhoppningarna på en slutgiltig sanning inte ska vara för stora.

Bogvisiret föll av

Den ursprungliga haverirapporten publicerades 1997. Efter en grundlig genomgång av tekniska data, väderförhållanden och annat kom man då fram till att Estonia förliste som en följd av att bogvisiret slets loss. Trots att alla gällande villkor följts, fartyget ansågs sjödugligt och lasten surrats var infästningarna för svaga för vågorna den natten.

Det är en förklaring som många har svårt att acceptera. Efter katastrofer som haveriet på Östersjön i september 1994 är det många av oss som vill att det ska finnas en meningsfull förklaring. Och en ansvarig. Den perfekta myllan för teorier om konspirationer och mörkläggning.

Ändå är det troligt att slutsatserna från 1997 kommer att stå sig också efter en ny undersökning. I grunden har ingenting förändrats. Men det finns nya frågor som inte har några tillfredställande svar.

Nu får experterna söka efter dem.

Sorgen och smärtan efter de som förlorade livet den där natten kommer ingen haverirapport i världen att lindra

Av: 

Ingvar Persson

Publisert:

LÄS VIDARE

Sverige borde införa ministerstyre i kriser

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Estonia

Katastrofer

Dykning

Östersjön