Ledare

Åtalas Ebba Busch bör hon ta timeout

Enligt åklagare ligger förhör ”nära till hands”

Av: 

Anders Lindberg

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ebba Busch
Ebba Busch

LEDARE

Aftonbladet kunde i förra veckan berätta att förundersökningen om grovt förtal efter Ebba Busch Facebookinlägg om Esbjörns ombud går framåt. Enligt åklagaren ligger förhör med de inblandade nu "nära till hands".

Egentligen är det som utspelar sig helt osannolikt, ledaren för ett riksdagsparti ska förhöras om ifall hon grovt förtalat en enskild privatperson.

På Facebook skrev Ebba Busch att Esbjörns dåvarande ombud i den numera beryktade hustvisten, Johann Binninge, är dömd för ett brott. Som en konsekvens av detta har Johann Binninge hoppat av som ombud och hela tvisten är om möjligt ännu rörigare.
Att partier angriper politiska motståndare är inte ovanligt. Både i media och i partiledardebatter flyger ofta anklagelser och hårda ord fram och tillbaka.

Partier är mästare på det som kallas "spin" att vinkla nyheter och få ut sitt budskap. Det sker både i egna kanaler, sociala medier och genom att bearbeta journalister till att ge en mer fördelaktig bild av det egna partiet och helst en negativ av motståndaren.

Obalans i makt

Men samma metoder i en rättstvist blir utan tvekan märkliga, särskilt som obalansen i makt mellan en partiledare och en privatperson är så stor. Ebba Busch kan sprida vad hon vill med sin jättelika plattform och tusentals följare. Esbjörn och i detta fall hans tidigare ombud Johann Binninge, kan i princip inte göra någonting åt det.

Enligt SVD:s juridiska kommentator professor Mårten Schultz är uppgifterna om att Esbjörns ombud tidigare har dömts för ett brott tekniskt sett förtal. Men i normalfallet är det upp till var och en att själv driva förtalsmål. Det ovanliga i detta fall, och det ger en fingervisning om allvaret, är att överåklagare Anders Jakobsson, på Särskilda åklagarkammaren, alltså inlett en förundersökning om grovt förtal.

Vet inte hur det slutar

Hur det slutar vet vi inte. Men uppgifterna om Johann Binninge fick en enorm spridning. Ebba Buschs hustvist är bland årets hittills mest omdiskuterade nyhetshändelser, efter coronapandemin. Och Binninge själv lär aldrig kunna göra sig fri efter allt som skrivits.
Kanske läggs förundersökningen ner, kanske bedömer åklagaren att det var försvarligt av Ebba Busch att sprida uppgifterna. Men vad händer annars?

Något liknande har, såvitt jag kan minnas, aldrig hänt innan. Andra politiker har ibland tagit så kallad "timeout" redan under förundersökningar, men det vill inte Ebba Busch.

Om åtal väcks måste hon nog göra det.

***

Chatta med Anders Lindberg. Chatten öppnar 09:00 men du kan ställa dina frågor redan nu

Skriv inlägg
 • Anders Lindberg

  Tack alla för dagens chatt :-)

 • Hon måste avgå om åtal inleds! Politik är ett förtroendeuppdrag och hon har redan förbrukat det!

  Hans B

  Jag tänker att hon inte behöver avgå om hon inte blir fälld. Men i det läget skulle det rimligen vara kört.

  Men som jag skriver i texten, det kan mycket väl bli så att förundersökningen läggs ner och att Esbjörns ombud i så fall får driva ett enskilt åtal för att få saken prövad.

  Anders Lindberg
 • Effekterna ser vi ju redan, opinionssiffrorna dalar till följd av husaffärn.

  Är Kd på väg att bli ett krisparti?

  Har ju redan varit det en gång tidigare.

  Jk

  Om det vore val i dag skulle KD precis komma in i riksdagen, men Stefan Löfven skulle vinna och regeringen sitta kvar.

  Min gissning är att om 2021 för KD:s del präglas av diverse rättsprocesser så kommer det läget inte att ha ändrats när vi går in i valåret.

  Anders Lindberg
 • Ja, det säger en hel del om Ebba. Inte är hon storsint i den här affären. Partikolleger följer detta med knäppta händer och vågar ej ifrågasätta det som sker. Partipiskan från Uppsala viner i luften och KD-arna hukar. Noll civilkurage.

  Jan-Erik Fihn

  Jag uppfattar KD som ett ganska toppstyrt parti, så min gissning är att övriga partiet ligger ganska lågt även framåt.

  Anders Lindberg
 • Pandemin kom väl långt efter Stefan Löfvens svammel om EU:s lägsta arbetslöshet Anders?

  Ylva

  Absolut, det var från förra mandatperioden. Målet skulle vara uppfyllt till 2020. Så blev det ju inte riktigt.

  Anders Lindberg
Publisert:

LÄS VIDARE

Ebba Busch blir nog aldrig socialminister

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Ebba Busch

Mårten Schultz

Förtal

#Timeout

Särskilda åklagarkammaren