Mejla

Jonna Sima

Ghettopresidenten är Ugandas hopp

Med kameran och musiken som vapen

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Ugandas främsta oppositionspolitiker Bobi Wine röstade under torsdagen i presidentvalet. Han har väckt hopp om förändring hos landets unga befolkning.
Ugandas främsta oppositionspolitiker Bobi Wine röstade under torsdagen i presidentvalet. Han har väckt hopp om förändring hos landets unga befolkning.

LEDARE

Han har kallats en av Afrikas starkast lysande politiska stjärnor. Robert Kyagulanyi, mer känd som den 38-årige musikern Bobi Wine, utmanar den sittande despoten Yoweri Museveni i det presidentval som äger rum i Uganda idag. Men få förväntar sig en fri och demokratisk valprocess. Landet har förbjudit valobservatörer från EU och de amerikanska har nekats visum.

I 35 år har Museveni styrt Uganda i en allt mer auktoritär riktning. I det som i mitten av 1900-talet var ett relativt rikt land, med bördig jord och viss industri är fattigdomen i dag stor och korruptionen utbredd.

Den svenska författaren Annika Hamrud gav 2019 ut "Fundamentalisterna" (Natur & Kultur), en reportagebok om situationen för hbt-människor i Uganda. Där beskriver hon hur det närmast pågår en utrotning av homosexuella i landet.

Bobie Wine slog igenom med musiken

Sedan 2005 tillåts en politisk opposition, men den är mest ett spel för gallerierna. I själva verket är det förenat med livsfara att utmana den 76-årige presidenten.
Bobi Wine började från botten och växte upp i slummen i utkanten av huvudstaden Kampala, därav smeknamnet "ghettopresidenten". Som barn var han en stor beundrare av Yoweri Museveni, som i början tog itu med hiv-epidemin och ledde landet till ekonomisk tillväxt.
Under 2000-talet blev Bobi Wine berömd genom musiken, som med åren blev allt mer politiskt medveten.
2019 meddelade han att han skulle ställa upp i presidentvalet med ett budskap om förändring och att bekämpa orättvisor, korruption och arbetslöshet hos fattiga och ungdomar. Sedan dess har han vid ett flertal tillfällen blivit svårt misshandlad, fängslad och trakasserad.

"Vårt främsta vapen i den här kampanjen är kameran"

I intervjuer har han berättat hur hans valkampanj har försvårats och medarbetare har mördats. Kampanjandet har förbjudits i storstäderna med hänvisning till coronaviruset.

I dag bär Bobi Wine ständigt skottsäker väst och hjälm när han är ute och talar. I en intervju med SVT säger han att sociala medier har varit hans livförsäkring. "Vårt främsta vapen i den här kampanjen är kameran", säger han.

I ett land med mer än 44 miljoner invånare varav drygt hälften är under 14 år är de unga en politisk kraft att räkna med. Och de längtar efter förändring. Genom Facebook och Youtube har Bobi Wine kunnat nå ut till människor. När han blockerades från att kampanja spelade han i stället in låten "People power" som blev viral.
Men inför valdagen har Musevenis regim som en sista desperat åtgärd stängt ned internet.

Populärkulturens stjärnor ger sig in i politiken

Att populärkulturens stjärnor ger sig in i politiken, och får brett stöd, är inget nytt. Sångaren Youssou N'Dour har gjort politisk karriär i Senegal, George Weah - en gång världens bäste fotbollsspelare - är president i Liberia. Behovet av förändring, lyskraft och framgångssagor att tro på finns över en hel kontinent. Även när kamerorna släcks i Uganda lever hoppet.

Av: 

Jonna Sima

Publisert:

LÄS VIDARE

Sabuni kan göra Richard Jomshof till skolminister

Ledare

Prenumerera på Ledarredaktionens nyhetsbrev

Få Sveriges bästa opinionsjournalistik med hjärtat till vänster direkt i din mailbox.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Uganda

Kampala

Korruption

Arbetslöshet

Sociala medier

Yoweri Museveni

Youssou N'Dour